Beiratkozás 2022-2023

 

Schiller verseny 2021

A pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium évről évre versenyt rendez a térség általános iskoláinak. A szervezők minden évben más témára építik a versenyt: volt már Tell Vilmos és Schiller balladái is a fő téma, idén pedig egy lakóhelyet bemutató plakáttal és kiselőadással kellett készülni a háromfős csapatoknak. Ezt azonban megelőzte az egyéni verseny, ahol egy A2 - B1 szintű német nyelvi feladatsort kellett megoldani. Ebben Pék Laura és Papp Flóra jeleskedett, Laura az első, Flóra a harmadik helyezést érte el. Ezzel mentesültek a Schiller Gimnáziumban a német nyelvi felvételi vizsga alól is.

A rendkívül igényes és látványos plakát elkészítésében az előbbieken kívül Szabó Kitty is részt vett, és mindhárom lány szép, német nyelvű előadásban mutatta be sváb szülővárosa nevezetességeit, történetét, élő hagyományait és konyháját.

Noha ebben a versenyszámban helyezést nem értek el, felkészítő némettanáruk, Dr. Szegedi Zoltán nagyon büszke rájuk!

Közzétéve: 2021-12-08 12:15:18

 

Ismét Ausztriában jártak a Hauck iskola diákjai

Ismét Ausztriában jártak a Hauck iskola diákjai

Immár másodszor vehettek részt diákjaink osztrák nyelvi táborban. A 2019-es schärdingi intenzív nyelvtanfolyam sikere arra biztatta iskolánkat, hogy a kínálkozó lehetőséget kihasználva újra pályázzon az egyhetes programra.

28 diákunk október 3-a és 9-e között a karintiai, hegyekkel övezett Obersammlersdorf tóparti szállodájában talált ideiglenes otthonra, ahonnan reggelente a közeli Eberndorf iskolájába járt nyelvórákra. A tanárok érdekes feladatokkal, változatos munkaformákkal bírták megszólalásra a kezdetben még visszahúzódó, szótlan diákokat, akik amint megtapasztalták azt az örömöt, amit az idegen nyelv eredményes használata okoz, bátran léptek kommunikációs helyzetekbe.

Az órák után változatos programok biztosították a kikapcsolódást. Meglátogattuk a madárparkot, ahol a szabadon mozgó, diákjaink karjára is ráülő arapapagájok mellett sok más egzotikus madárfajjal is megismerkedtünk. Jártunk Klagenfurtban, a Mini Mundusban. Itt a világ leghíresebb épületeinek részletgazdagon kidolgozott makettjei találhatók egy szépen rendben tartott, virágos parkban. Csoportképet a budapesti Halászbástya kicsinyített másánál készítettünk. A szerda délutánt a megváltozott időjárási körülményekhez alkalmazkodva egy élményfürdőben töltöttük csúszdázással, lubickolással. Az este során megemlékeztünk aradi vértanúinkról. Csütörtökön a középkori Völkermarkt városának épületei között egymással versenyző csapatok keresték azokat a pontokat, amelyeket a térkép jelölt, és ahol megtalálhatták azokat az információkat, amelyek a várossal kapcsolatos kérdések megválaszolásához szükségeltettek. A bátrabbak a járókelőket is megszólíthatták, hogy megtudják például, milyen célt szolgált a városfalba vágott ajtócska, a ’Türlein’.

Sokan izgalommal várták a pénteket, ezen a napon ugyanis kabinos felvonóval mentünk fel a Petzen 1700 méter magasban elterülő platójára, ahonnan egy háromórás gyalogtúra keretében ereszkedtünk vissza a völgybe. A hegyen némi havat is találtak diákjaink, ha hócsatára nem is került sor, az év első hógolyói elkészültek. A hatalmas fenyőfák övezte meredek hegyi ösvény maradandó élményt jelentett a középhegységi túrázáshoz szokott gyerekeknek.

Esténként a szálloda éttermében osztrák és olasz fogásokat fogyasztottunk. A diákoknak jólesett az eseménydús napok végén a forró tökleves, a bécsi szelet, a sült húskenyér, a sajtkrémleves, a rántott sügérfilé, a pizza és a lasagne.

A hazafelé vezető úton még megnéztük Graz várát és belvárosát.

A következő mondatok diákjainktól valók:

„Sokat tanultam.”

„Nagyon tartalmas és izgalmas volt, jók voltak az esti partyk.” –Kitty

„A tábor alatt szabadnak éreztem magam, megszerettem az Almdudlert.”

„Nekem nagyon tetszett, hogy minden nap izgalmas programok voltak.”

„Sok vidám és csodás élménnyel lettem gazdagabb.”

„Nekem nagyon tetszett, hogy próbára tettük magunkat és össze kellett dolgoznunk, de persze rengeteg nevetés és szórakozás is volt. Ez számomra örök emlék lesz.” – Léna

„Nekem az tetszett, hogy soha nem unatkoztam, mert mindig volt valami izgalmas.” – Anna

Kérdés csak egy fogalmazódott meg: hogy mikor lesz a következő nyelvi tábor.

Közzétéve: 2021-10-30 12:05:16

 

Nyertes pályázat NEMZ-CISZ-20-0204

A Miniszterelnökség NEMZ-CISZ-20-0204 azonosítószámú támogatói okirat keretében 1.000.000.-Ft
forrást biztosított alapítványunk működésére.

További infó: ITT

Közzétéve: 2021-10-12 22:01:40

 

Tábor Ausztriába

A program innen letölthető.

Közzétéve: 2021-09-09 17:08:01

 

Információk az étkezésről 2021/22-es tanév

Kedves Szülők!

 

Szeretnénk néhány információt megosztani Önökkel az étkezéssel kapcsolatban.

 

Az ebédet szállító Jász-Gazdi Kft. szolgáltatásával elégedettek vagyunk, így a következő tanévben is tőle rendeljük.

Az élelmiszer nyersanyagárának emelkedése miatt az ebéd ára szeptembertől a következőképpen alakul:

 

normál ebéd 440.- Ft

diétás ebéd  460.- Ft

 

Diétás ebédet továbbra is annak van lehetősége igényelni, aki szakorvosi igazolást hoz.

Kérjük, aki a 2021/22-es tanévben továbbra is vagy mostantól jogosult normatív kedvezményre (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, tartós betegség, nagycsaládos kedvezmény stb.) töltse ki a csatolt nyilatkozatot.

Kérjük, augusztus 19-ig küldjék vissza szkennelve a gazdasagi@hauck-piliscsaba.hu email címre, az eredetit őrizzék meg, az első szülői értekezleten bekérjük.

Aki személyesen szeretné leadni, hétfőnkét 9-12 óra között teheti meg.

Kérjük, a határidő betartását, mert az étkezési rendszer csak így fogja figyelembe venni a kedvezményt.

 

A rendelési időszak augusztus 24-29-ig tart. A felület változatlanul a https://m4.multischool.hu/ linken érhető el.

Nyilatkozat a normatív étkezés igénybevételéhez.

Köszönjük együttműködésüket!

Közzétéve: 2021-08-03 14:35:35

 

Kőszegi tábor 2021

Július 5-9. között iskolánk tanulói közül 17 fő vett részt a minden évben sikeresen megpályázott német táborban Kőszegen. A szokásos ausztriai programok idén sajnos elmaradtak, de így is tartalmas programokon vettünk részt.

Kőszeg városával egy interaktív játék keretében ismerkedtek meg a gyerekek. Kisvonattal jártuk be Cák és Velem települések nevezetességeit. Látogatást tettünk a szombathelyi Vasi Skanzenben, ahol egy izgalmas hon-és népismereti órán beleláthattunk az ókori Savaria mindennapjaiba. A sváb gasztronómiába is belekóstolhattunk. A gyerekek sváb csirkecombot főztek egyik nap vacsorára, ami nagyon jól sikerült. A sváb népviseletet újra gondolva terveztek, készítettek ruhákat. Fürdőben és kalandvárosban is jártunk Szombathelyen. Az estéket beszélgetésekkel, mókázással töltöttük. Útban hazafelé a fertőrákosi Kőfejtő látogatásával zártuk a hetet.

Mind a gyerekek, mind mi felnőttek is nagyon jól éreztük magunkat.

Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk táborozni Kőszegen.

Herr Márta Andrea

Közzétéve: 2021-07-27 18:47:08

 

Versenyeredmények 2020/21

Eredmények: 
A 4. és 5. helyezést érték el diákjaink 139 csapatból a Közép-magyarországi Zöld Kör Energia Hősök elnevezésű környezetvédelmi vetélkedőn.
4. helyezett: Krumplibogarak Csapat (Matejka Dávid, Huber Richárd, Tihanyi János)
5. helyezett: Kékcinkék Csapat (Szabó Kitty, Tóth Annabella, Lieber Renáta)
felkészítő pedagógus: Sándor-Szitta Imola

Közzétéve: 2021-06-17 10:07:30

 

Mozi-délutánok a Hauck iskolában

A 2020-as év végén, a német Belügyminisztérium által kiírt pályázaton iskolánk sikeresen elnyert eszközeit terveink szerint mozi-délutánok megvalósítására kívánja hasznosítani. Minden hónapban német nyelvű filmeket fogunk lejátszani saját diákjainknak, illetve Piliscsaba lakosságának. Egyrészt dokumentum, másrészt pedig mozifilmek is vetítésre kerülnek. A filmvetítések előtt és után lehetőség nyílik a filmekhez kapcsolódó megbeszélésre, közös eszmecserére. A közösségi program tovább erősíti a magyarországi németség egybetartozását és egyben kiváló lehetőséget biztosít a nyelv gyakorlására és a szabadidő hasznos eltöltésére. A programsorozat mindenki számára nyitott és ingyenes, hiszen célunk a kultúra minél szélesebb körű terjesztése, melynek egyik legkézenfekvőbb helyszíne az iskola.

A mozi-délutánokon kívül, a beszerzett eszközöket az iskola és a piliscsabai német nemzetiség egyéb rendezvényein is fel kívánjuk használni.

A programsorozat a járványügyi előírásoknak megfelelően egyelőre halasztásra kerül.

Im Rahmen unseres neuen Projektes möchten wir eine gute Angelegenheit  unseren Schülern und jedem bieten, die dafür Interesse haben,.  Jeden Monat wird je ein deutscher Film in unserer Schule, in einem dazu ausgerüsteten Raum abgespielt.  Wir bieten in dieser Serie verschiedene Filme an, sowohl Dokumentarfilme, als auch Kinofilme. Die Filmvorführungen werden natürlich  für jeden kostenlos. Unser Ziel ist, außer den Schülern unserer Schule, auch andere Jugendlichen und natürlich Erwachsenen der Stadt und der Gegend zu erreichen.

Nach den Filmen sichern wir Zeit zur Diskussion und für die Gemeinschaftsbildung. Wir möchten nicht nur Kinoatmosphere schaffen, sondern eine neue Plattform für das Zusammendenken und Zusammensein bilden.

Außer dieses Projektes könnten wir diese Geräte an weiteren Veranstaltungen der Schule und der ungarndeutschen Nationalität von Piliscsaba auch benutzen.

Das geplante Projekt kann wegen der ständigen Gefahrensituation nicht beginnen.

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages.

Közzétéve: 2020-12-18 00:00:00

 

Ajánlatételi felhívás iskolatej szállításra

Közzétéve: 2018-03-30 16:07:09

 

Német verseny

A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolát idén Balogh Panna, Károlyházi Csenge és Ruskó Zsófia képviselte a pilisvörösvári Schiller Gimnázium hagyományos német versenyén.

Az alábbiakban Balogh Panna 8. osztályos tanuló beszámolóját közöljük:

Izgalmas, érdekes eseménynek voltunk részesei nemrégiben. Részt vettünk a Schiller versenyen, amire sokat készültünk és tanultunk. A versenyre kísérőtanárunkkal mentünk. Mikor megérkeztünk, kedvesen fogadtak minket. A verseny egy egyéni német feladatsorral kezdődött, amire 45 percet...

tovább>>

 

Diákolimpia: A legjobb 2006-os leány tőröző 2007-ben született!

Molnár Emma Közel 1000 fiatal vívó gyűlt össze Budapesten a BOK csarnokban, hogy eldöntsék, idén kik lesznek az idei diákolimpiai bajnokok. Az esztergomi Szent György Vívó Egyesület versenyzőiből is sokan pástra léptek iskolájuk színeiben.

A legjobb eredményt Molnár Emma érte el (Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola), aki a II. korosztályban, a 2006-os születésű leány tőrözők közt ...

tovább>>

 

Orfűi német tábor

Iskolánk alapítványa a tavalyi tanévben nyert egy nyári táborra szóló pályázatot, ami Orfűn valósult meg. Bérelt busszal utaztunk jól felszerelt, igényes szállásunkhoz. Napi egyszeri meleg ételt kaptunk lakhelyünk menzáján vagy egy étteremben, a reggeli és a vacsora pedig hideg étel volt.

Első napunkon a (felidegesítethetetlen) idegenvezetővel "faluportyáztunk", körbesétáltuk a közelünkben lévő Pécsi-tavat. Következő nap Abaligetre mentünk, ott a cseppkőbarlangot néztük meg. Természetesen már ott is feltankoltunk néhány szuveníres ...

tovább>>

 

Kísérleti bemutató a Hauck Iskolában

A Hauck János Német Nemzetiségi Iskola meghívta az ELMŰ-ÉMÁSZ megújult edukációs programja  "Zöldjárat, energia a holnapért" című előadását.

A program elődjével három éve találkoztak az iskola tanulói, akkor „Fizibusz” néven más,- energiával kapcsolatos - kísérletek szerepeltek a programban. Nagy tetszést aratott az akkori előadás, ezért jelentkezett iskolánk a megújult programra is. Fizika tanárként hasznosnak tartom, hogy a tanulóink olyan érdekes kísérleteket is láthatnak, amelyek bemutatására órai keretben nincs ...

tovább>>

 

Angol verseny 2015, Pilisszentiván

2015. december 4-én a Pilisi Angolosok Klubja újabb angol versenyt hirdetett tekintettel a tavaszi - szintén általuk szervezett – program sikerére.

A rendezvényre a tizenegy környező pilisi általános iskolából egy-egy négy fős csapatot vártak. Iskolánkat idén a hetedik osztályosok képviselték :

Balogh Kitti, Katona Noémi, Kohlhoffer Katalin, Gáspár Botond, akik pillanatnyilag a felső tagozaton angol nyelvből a legkiemelkedőbben teljesítő diákok, ami annak is köszönhető, hogy ők már nagyobb óraszámban tanulják az angolt. A verseny, mel...

tovább>>

 

Megváltó

Iskolánk 3.b. osztálya az Idősek Karácsonyán zárószámként adta elő a „Megváltó” c. darabot. A Jézus életéről szóló történetet Tiba Gáborné írta. A gyerekek számára jól érthetően és szemléletes képekben játszódott a bibliai történet. Az osztály minden tanulója részt vett a darabban, igazi átéléssel adták elő a művet. A korhű jelmezek megtervezésében a szülők sokat segítettek, ezúton is köszönjünk ezt nekik. A díszletek elkészítésében és a betanításban Zebegényi Lászlóné is közreműködött.

...

tovább>>

 

Hagyományőrző, nemzetiségi német nyelvi tábor

eef
eef

Városlőd

Az első napon sok időnk maradt kicsomagolni és az utazás fáradalmait kipihenni. Három házba osztottak be minket. Napi kétszer kaptunk (ebédre és vacsorára) meleg ételt. Reggelit, utazáshoz való ennivalót is adtak.A következő napokban ellátogattunk a Herendi Porcelánmanufaktúra és Múzeum-ba. Láthattuk a formá...

tovább>>

 

Hegyikerékpár (MTB) Diákolimpia

Hegyikerékpár (MTB) Diákolimpia területi döntő

Egyszer volt hol nem volt... a Hegyikerékpár (MTB) Diákolimpia területi döntője Csömörön (2015.04.25-én szombaton), amelyen 3 Hauckos derék ifjú diák indult és mindhárman éremmel tértek haza.

A verseny ügyességi feladatokból és terepen történő kerékpá...

tovább>>

 

Kisvakond verseny

Kisvakond
Kisvakond

A Kisvakond Vágta nevű matematika verseny országos döntőjében vett részt a 2.b osztály 4 fős csapata (Szolomaier Bence, Ruskó Vince, Károlyházy Réka, Maróti Patrik). A „...

tovább>>

 

Együtt a természettel

2015. április 24-én szép, napos reggelre ébredtünk.A Föld napja alkalmából várostakarítással kezdtük a napot. Az alsó tagozat a Templom teret, a felső tagozat a Kálvária környékét tisztította meg. A gyerekek szomorúan tapasztalták, hogy az emberek gondatlansága miatt, mennyi szemét gyűlik össze a természetben.

Miután megtisztítottuk a területeket, kirándulni mentünk a Garancsi – tóhoz, ahol versenyeket rendeztünk. A nagy meleg miatt a gyerekek nehezen bírták a hosszú gyaloglást, de az izgalom túllendítette őket a nehezén. Már...

tovább>>

 

Nemzetiségi nap a Hétszínvirág Óvodában

Május 7-én a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola 2.b osztálya látogatást tett a Hétszínvirág Óvodában. A nemzetiségi napok keretében német nyelvű és tájnyelvi dalok, versek és jelenetek hangzottak el. A Hétszínvirág himnuszt együtt énekelték óvodások, iskolások. A műsor után szívélyes vendéglátásban volt részünk. 

A házi sütemények és limonádé elfogyasztása után az udvaron közös játék következett. Nagyszerűen éreztük magunkat. Köszönjük a lehetőséget! Reméljük, hogy lesz folytatás!

...

tovább>>

 

Büszkeségünk...

2015. április 11-én, szombaton Kohlhoffer Katalin 6. osztályos tanulónk Budapesten az UTE csarnokban megrendezett Wadokai Országos Karate Bajnokságon I. helyezést ért el, ezért októberben, Luxemburgban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon Wado stílusban képviseli majd hazánkat.

Kati a 12-13 évesek korosztályában versenyez. Heti négy alkalommal másfél órában edz szorgalmasan, Piliscsabán. Az edzések mellett tanulmányaiban is derekasan helyt áll.  Felkészítő edzője Kumite-ben (harc ,küzdelem) Molnár Tamás, Kata-ban (formagyakorlatok) Szűk Me...

tovább>>

 

Mountain-bike Diákolimpia

Április 12-én, Nagykovácsiban került megrendezésre mountain-bike szakágban, az Országos Diákolimpia területi döntője, melyen a Hauck is képviseltette magát.  Iskolánk csapatát erősítette egy leendő első osztályos, illetve egy egyébként Pilisvörösvárra járó diák is. Összesen hatan indultak a versenyen, amely verőfényes napsütésben, gyönyörű környezetben zajlott. Az ügyességi versenyeket követték a terepen megrendezett gyorsasági futamok, amelyek igazi versenyhangulatot teremtettek.  A kis versenyzők nagy bátorsággal és kitartással tekert...

tovább>>

 

Versenyek a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában

A február nem csak a farsangi mulatságok ideje, hanem hagyományosan ekkor zajlanak a tanulmányi versenyek is. Február 11-én megtartottuk a német vers- és prózamondó versenyünket. A tanulók a tanáraik segítségével kiválasztott verseket lelkiismeretesen megtanulták. A zsűri a szöveghűséget és a szép kiejtést tartotta a legfőbb szempontnak. Az alsó tagozatosok közül a harmadik osztályos Mező Csaba szavalatát találták a legjobbnak, ő lett az első helyezett. A második helyezett a negyedik osztályos Hadnagy Ádám, a harmadik Fábián Panna, második osztál...

tovább>>

 

Országos Diákolimpián a Hauck iskola tanulói

Sokak talán nem tudják, hogy a Diákolimpián több éve, sok sportág mellett már a hegyikerékpárosok is megmérettetik magukat iskolájuk színeiben.

A Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség az egyesületek szakvezetőinek javaslatára megkereste az iskolákat, hogy ha már van egy országos döntő, akkor végezzenek válogatót iskolai szinten és a szűrést követően az évfolyamok legjobbjait nevezzék erre a kerékpáros eseményre. A Szövetség felkarolta a kezdeményezést, az egyesületek vadonatúj Csepel Woodlands kerékpárokat kaptak, amelyekkel e...

tovább>>

 

Karácsonyi ünnepség a Hauck János Német Általános Iskolában

A Hauck iskolában a karácsonyi ünnepséget megelőző négy hét péntekén adventi gyertyagyújtásban volt részünk, ami nagyon meghitt hangulatban zajlott. A hatodik osztály tanulói az adventtel kapcsolatos történeteket olvastak fel a többi osztálynak. Adventi verseket is hallhattunk. A gyertyagyújtás során minden osztályból előlépett az a tanuló, aki a héten a legtöbb jót tette társainak, és egy edénybe egy kanál lisztet tett, amiből a karácsonyi ünnepség alatt Niki néni a konyhában megsütötte a szeretet és jóság kalácsát. Ebből az isko...

tovább>>

 

A Szekszárdi Német Színház Schneekönigin – Hókirálynő előadása Piliscsabán

Hans Christian Andersen klasszikus, német nyelven bemutatott meséjét, vidám, szórakoztató köntösben izgulhatta végig a Szekszárdi Német Színház előadásában több, mint 150 kisdiák a piliscsabai, a perbáli és a zsámbéki német nemzetiségi általános iskolákból 2013. május 07-én. Az előadás igazi siker volt, hiszen a kiváló színészi játék, a megjelenített vidám karakterek, az ötletes jelmezek segítették a mese német szövegének figyelemmel kísérését, így azok a kisdiákok is élvezhették, követhették az előadást, akik csak most kezdték a ném...

tovább>>

 

Möckmühli cserediákok 2013

2013. árpilis 9-én möckhmühli diákok és tanárok érkeztek iskolánkba. Nagyon vártuk már őket, hiszen tavaly áprilisban mi látogattuk meg őket. Nagyon jól éreztük magunkat, reméltük, hogy ők legalább hasonló élményekkel térhetnek majd haza. Este hatkor érkeztek meg, fél hétkor már minden cserediák az őt fogadó családnál volt. Az este kellemes hangulatban telt, vacsorát kaptak és beszélgettünk.

Másnap reggel együtt indultunk iskolába. Az első négy óránkon vettek részt, majd közösen megebédeltünk. Ezután Gáspár Csaba polgármester úr ...

tovább>>

 

Örömhírek a „Hauck”-ból, a „Hauck”-ról!

„Nagy örömet mondok néktek!”

Először is azt, ami persze mindenki szívét megdobogtatta: a tavaszunk újra megérkezni látszik. És bár a jó hívő ember bizakodni próbál a nehéz helyzetekben ugyanúgy, többször csalódnunk kellett.

Betemette a hó a március 15-énket, hiába mondtuk nagy hangon, hogy a forradalom, gyerekek, soha nem marad el. Van aki tervez, és van aki végez... Annak kellett örülnünk, hogy a megelőző napon legalább az iskola falai közé odavarázsolhattuk a 3. és a 4.osztály segítségével a szabadság hangulatát, a vend...

tovább>>

 

Téltemetés a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában

A téltemetés február 12-én, kedden 16.00.-kor volt az iskolánk udvarán. Régi szokás, hogy a nagyböjt kezdete, hamvazószerda előtt az emberek egy hangos mulatsággal elbúcsúznak a vidám farsangtól és a téltől.

Sokat készültünk a téltemetésre: a konyhában zsíros kenyeret kentünk és teát főztünk. A gyerekek a szüleikkel érkeztek. A mulatság előtt igazgatónk, Ruskó András beszéddel üdvözölte a vendégeket, majd az iskola első és negyedik osztályos tanulói verset mondtak és Tiba Gáborné vezetésével énekeltek.

...

tovább>>

 

A farsangi bál

Február 8-án fél 3-kor gyülekeztünk az iskolában. Az osztályban feszült volt a hangulat, mert fellépésre készültünk. Már korábban eldöntöttük, hogy Michael Jackson Thriller klipjével lepjük meg társainkat. Zöldre festettük egymás arcát, fekete holmikba öltöztünk. Zombivá változva vártuk, hogy ránk kerüljön a sor. Ekkor már magabiztosan léptünk színpadra.

Kucsera Bence vezette tánckarunkat, mi pedig Szederkényi Miklós Dávid osztályfőnök úrral a háttérben táncoltunk. A tánc végén a közönség ujjongott, tapsolt. Sokan gratuláltak. Mi...

tovább>>

 

Német szavalóverseny a Hauckban

A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában idén februárban ismét megrendezésre került az immár hagyománnyá vált német szavalóverseny.

Minden osztályt legalább két tanuló képviselt, ezért nagyon sokan, harmincnál is többen gyűltünk össze. A háromtagú zsűriben Péterváriné Mráz Diána német és környezet, Szakszonné Herr Márta rajz és német, Szegedi Zoltán német és magyar szakos tanárok kaptak helyet. Az első osztályosok kezdték a versmondást, akik nagyon ügyesek és aranyosak voltak. Ezután osztályonként folytattuk a versszav...

tovább>>

 

Vers- és prózamondó verseny Zuglóban

Tanulmányi versenyDecember 4-én Kitti, Bea néni és én, a harmadik órában elindultunk Rákosrendezőre. Kittiben és bennem nagy volt az izgalom. A vonaton párszor felmondtuk egymásnak a verseinket, amiket a németórán már sokat gyakoroltunk. Úgy éreztük, szépen ment mindkettőnknek.

Amikor leszálltunk a vonatról fél óra gyaloglás után ráleltünk versenyünk színhelyére, a Hajós Alfréd iskolára. Ahogy beléptünk az előcsarnokba, két asztal fogadott minket. Az ország távoli részéről is érkeztek sza...

tovább>>

 

Bleyer Jakab verseny

Tanulmányi verseny2012. december 5-én a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban megrendezett németversenyen vettünk részt. A csapatban négyen voltunk, Peregovics Laura, Lévai Márk, és mi, Müllner Dorisz és Jánosi Eszter.

Mikor beértünk az iskolába, eligazítottak minket, hogy melyik terembe menjünk. Nagyon sok lépcsőt kellet megmásznunk, mire felértünk az osztályba, ahol szembe találtuk magunkat rengeteg velünk egykorú gyerekkel, akik látszólag legalább annyira izga...

tovább>>

 

Kis Karácsony – Nagy karácsony...

A decembert számunkra is vidám, karácsonyi összejövetelek és adventi rendezvények színesítették. A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában adventi kézműves foglalkozásokon a gyerekek és a szülők együtt készítettek karácsonyi kézműves termékeket, gyertyákat, karácsonyfa díszeket, hűtőmágneseket az iskola javára rendezett adventi vásárra. Az idén a hagyományos magyar nyelvű karácsonyi műsor mellett gyerekek német nyelvű betlehemes előadással is készültek, melyet a Klarissza Házban megrendezett Adventi vásárban is előadtak. A Német ...

tovább>>

 

NUTRIKID Alkotópályázat, eredmények!

A NUTRIKID® Alkotópályázat 2012. november 19-én lezárult. A sok értékes és színvonalas pályamunka közül szakmai zsűri (Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke; dr. Simich Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője; Tari Annamária, pszichológus; Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa) választotta ki kategóriánként a legjobb 10 pályázatot. A TOP 10-be került képregényekre és rövidfilmekre egy héten keresztül szavazhat...

tovább>>

 

Szüreti felvonulás – 2012. október 06.

Szüreti felvonulásA Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete és Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata szeretettel várta a falu apraja-nagyját hagyományos szüreti felvonulásán, amely nem pusztán hagyományőrzés, hanem igazi, élő hagyomány, hiszen a szervezők jóvoltából immár 20. alkalommal vonultak végig a feldíszített lovaskocsik, traktorok, kocsik a színes, sváb népviseletbe vagy ünneplőbe öltözött sokasággal megpakolva telep...

tovább>>