Szülői Klub - március

Közzétéve: 2020-02-07 13:20:54

Beiratkozás

Közzétéve: 2020-01-30 09:35:23

Szülői Klub február

Közzétéve: 2020-01-16 14:24:14

Sváb disznóvágás

Közzétéve: 2020-01-15 21:40:00

Szülői Klub 2.0

Közzétéve: 2019-12-06 11:47:22

Szülői Klub

Közzétéve: 2019-11-14 11:25:20

Ausztriában és Németországban jártunk!

2019. október 13-tól 18-ig 21 tanulóink nyelvi táborban vettek részt. A diákok a délelőttöket nyelvórákon töltötték, ahol német anyanyelvű tanároktól, változatos módszerekkel tanultak.

A délutánok különböző programokkal teltek: jártak élményfürdőben, sétahajóztak Passauban, történelmi-városismereti vetélkedőn vettek részt Schärding barokk belvárosában, bejárták a világ legnagyobb lombkorona-tanösvényét, megnézték Linz belvárosát.

Az estéket szálláshelyükön, egy háromcsillagos szállodában töltötték, ahol az ízletes, osztrák, német és olasz ételeket felvonultató vacsora után tekézhettek is, de sportolásra, sétára is maradt idő.

Közzétéve: 2019-10-31 11:25:53

Iskolánk 20. születésnapja

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages

Október 22-én kedden születésnapot ünnepeltünk, iskolánk 20. születésnapját!

Az énekkar ünnepi koncertje után, a nyolcadik osztályosok műsorának megtekintésével folytattuk a napot. Ügyesen bemutatták nekünk Hauck János bácsi, iskolánk névadójának életét. Még a kicsik is érdeklődéssel figyelték előadásukat. Ennek a jeles napnak az alkalmából, még korábban, rajzpályázatot hirdettünk „ Az én iskolám” címmel. A lelkes diákok alkotásai közül nehezen tudta a zsűri kiválasztani a nyerteseket. A műsor után Ruskó András igazgató úr átadta a díjakat. Meglepetésként minden diákunk iskolánk logójával ellátott sapkával és egy Hauckos kitűzővel lett gazdagabb, amit büszkén ki is tűzött mindenki. Az eredményhirdetés után osztályonként elvonultunk Hauck János emléktáblájához, ahol egy szál rózsával és egy mécsessel róttuk le tiszteletünket névadónk előtt.

A nap kézműveskedéssel és emlékezéssel folytatódott. Megemlékeztünk az 1956-os forradalom hőseiről és nemzeti színű szélforgót készítettünk.

A nap zárásaként a szekszárdi Magyarországi Német Színház volt vendégünk, akik a Hampelmann című zenés műsorukkal szórakoztattak bennünket. A diákok aktív résztvevői voltak az előadásnak. Nagyon élvezték, lelkesen énekeltek, tapsoltak.

Reméljük minden diákunk büszke, hogy iskolánk tagja lehet! Jó érzés volt Hauckosnak lenni, együtt ünnepelni!

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages

Közzétéve: 2019-10-31 10:11:15

HAUCK-20 éves Jubileum

Fontos és nagy jelentőségű eseményt rendezett iskolánk október negyedikén. A piliscsabai Iosephinum Kollégium dísztermében méltó körülmények között ünnepelhettük meg közösen a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola alapításának huszadik évfordulóját. A rendezvényen iskolánk diákjainak műsorszámain túl a pilisvörösvári Minisramli együttes szolgáltatta a zenét.

Köszönetünket szeretném kifejezni mindazoknak, akik elvállalták a felkérést és beszéddel is hozzájárultak az ünnepélyes, de mégis családias hangulatú esthez. Beszédet mondott Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési képviselője, Farkas András Piliscsaba polgármestere, Ay Éva az alapító Német Nemzetiségi Önkormányzat akkori elnökasszonya, Tázer Pálné a jelenlegi elnökasszony. Iskolánk egykori és jelenlegi igazgatója: Lukács Gáborné és Ruskó András. Valamint Gisela Klotz, iskolánk névadójának Hauck Jánosnak a lánya.

Egy nagy múltú intézmény esetében húsz év talán nem számít túl hosszú időnek, ám az alapítástól számított első két évtized mindenképpen döntő jelentőségű. Nincs ez másként a Hauck esetében sem. Az alapítás utáni évek nehézségei között kellett megalapozni iskolánk jövőjét. A lehetőségeket kihasználva, nagy akarattal és lendülettel, kis lépésekben bár, de folyamatosan épült, szépült iskolánk. Eközben a diáklétszám folyamatosan emelkedett és mind a nyolc évfolyamon osztályt indíthattunk.

Jubileumi ünnepélyünk során felkért előadóink felelevenítették a húsz év személyesen átélt élményeit, tapasztalatait. Egy összeállított fényképalbumon keresztül mindenki visszautazhatott az időben, hogy aztán szembesülhessen a mai állapotokkal is. A különböző műsorszámokkal színesebbé varázsolt előadások után, kellemes harmonikamuzsika mellett fogyaszthatták el vendégeink a válogatott ételeket és italokat. Mégis a legfontosabbnak talán azt ítélem, hogy az este során lehetőség nyílt öregdiákjainkkal, volt kollégáinkkal való kötetlen beszélgetésre. Külön öröm és nagy megtiszteltetés, hogy városunk vezetőin túl, a pilisvörösvári nemzetiségi iskolák vezetői, fenntartói, illetve Ritter Imre országgyűlési képviselő is személyes jelenlétükkel erősítettek meg bennünket abban, hogy jó úton járunk, a megkezdett munkát kell folytatni és beteljesíteni az iskola alapításakor megfogalmazottakat. A magyarországi és ezen belül szűkebb környezetünk, a piliscsabai németség hosszú távú fennmaradásának záloga az iskola. Ezt tudomásul véve, Piliscsabán belüli és országos szintű összefogással nagyszerű eredményeket fogunk elérni a jövőben is, még akkor is, ha egyesek szerint egyre kevésbé van létjogosultsága egy Magyarország területén működő nemzetiségi intézménynek.

Közös akarattal, a Piliscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogató irányításával tovább folytatjuk a diákjaink érdekében végzett munkát. A modern oktatástechnikai eszközökön és a jó infrastruktúrán kívül, a mai kor elvárásaihoz igazodó és a gyermekek érdekeit szolgáló pedagógiai módszereket alkalmazunk. Mindezt annak érdekében, hogy diákjaink őseink hagyománya talaján naprakész és használható tudáshoz jussanak, olyan kompetenciákat sajátíthassak el, melyek kinyitják számukra a világot.

A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola nevében köszönöm a mindenkori Nemzetiségi Önkormányzatnak, valamint Piliscsaba város Önkormányzatának, hogy az eddigiekben is segítették törekvéseinket és bízom a további jó kapcsolat továbbvitelében.

Ruskó András
igazgató

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages

Közzétéve: 2019-10-15 00:00:00

Helló Ősz

Közzétéve: 2019-10-10 19:58:52

Iskolai étkezés a 2019/2020-as a tanévben

Tisztelt Szülők!

A 2019/2020-as tanévben iskolánkban az első étkezési nap szeptember 3.

Az iskolai étkezés ebben a tanévben is Piliscsaba Polgármesteri Hivatala által közzétett NYILATKOZAT kitöltésével igényelhető. Diétás étkezés esetén kérjük, a nyilatkozaton jelezzék a diéta jellegét.

A kedvezményre jogosultakat (a leendő elsősök kivételével, mert ők már a beiratkozás alkalmával megtették) kérjük, NYILATKOZAT ÉTKEZÉS NORMATÍV KEDVEZMÉNYÉNEK IGÉNYBEVÉTELÉHEZ nyomtatványt is töltsék ki.

A nyomtatványok leadására augusztus 21-től 28-ig, 9.00 órától 15.00 óráig van lehetőségük az iskola gazdasági irodájában. 

Szeptember hónapra csak az augusztus 28-ig beérkezett igényeket tudjuk figyelembe venni!

Az étkezési csekkek kiosztására az első tanítási napon (szeptember 2.) kerül sor, szeptember 4-e szerdáig kérjük befizetni vagy átutalni az étkezés összegét!

Az étkezés díja 2019. szeptemberétől az alábbiak szerint módodul: 

  • reggeli: 182.- Ft
  • ebéd: 400.- Ft
  • uzsonna: 144.-  Ft

Összesen: 726.- Ft

A nyilatkozatok letőlthetők:
Nyilatkozat étkezés igénybevételéhez
Nyilatkozat normatív étkezés igénybevételéhez

Közzétéve: 2019-10-06 20:52:02

20 éves a Hauck

Közzétéve: 2019-08-04 21:40:17

Német nemzetiségi tábor Kőszegen

Immár több évre visszanyúló hagyomány, hogy a Hauck iskola német nyelvi tábort szervez tanulóinak. Idén 17 diákkal utaztunk Kőszegre, ahová szinte már hazajárunk, hiszen harmadik éve szervezzük oda a tábort. Annak ellenére, hogy nem először járunk ott, mindig tanulunk valami újat, és mindig más- más arcát mutatja a történelmi hagyományokban és természeti értékekben gazdag város és gyönyörű környéke. A programok évről évre úgy kerülnek összeállításra, hogy az ismeretközlésen túl fejlessze tanulóink nyelvtudását, de kiemelt szerepet kap a csapatépítés is, hiszen különböző korosztályú gyermekeknek kell együtt dolgozni, együtt gondolkodni.

Az idei program is igen gazdag és változatos volt. Jártunk kalandparkban Gyöngyösfalun, strandoltunk Bükfürdőn, Kőszeg várában egy érdekes, 3D-s filmet néztünk meg a magyar történelemről és a város történetét izgalmas kutatómunkával dolgoztuk fel. A német népismeret tantárgyhoz kapcsolódóan a sváb emberek életével foglalkoztunk, ezen belül is a sváb szobák berendezésével, amiket aztán levegőn száradó gyurmából el is készítettünk.
A német nyelv elmélyítését is több program segítette: kedvelt rajzfilmünket a Vukot néztük meg németül, kirándultunk az Írottkőhöz Osztrák oldalról, jártunk Arthodisban, ahol egy hangulatos lombkorona túrán vettünk részt és bővítettük ismereteinket a német nyelvű táblák értelmezésével. A legizgalmasabb mégis a csokimanufaktúra meglátogatása volt Bad Tatzmannsdorfban. Egy érdekes film és ismertető beszélgetés után mindenki elkészíthette saját csokinyalókáját. A "fáradtságos munka" után jól megérdemelt fizetségként finom pralinékat és csokikat kóstoltunk és mindezt gyerekpezsgővel öblítettük le. Aztán az ott élő emberekkel riportokat készítettünk, amiket este hallgattunk meg és dolgoztunk fel.

Arról sem feledkeztünk meg, hogy iskolánk többi tanulója is betekintést nyerjen a programok sokszínűségébe, ezért 3 tablót is készítettünk német és magyar nyelven, melyeket ősszel a központi faliújságon helyezünk el amolyan kedvcsinálónak a jövő évi táborhoz.
Az utolsó nap estéjén tábortűz mellett énekeltünk és búcsúztunk Kőszeg városától.
A tábort 1.000.000 forint pályázati forrásból tudtuk megvalósítani.

A táborról készült képeket itt tudjátok megnézni:
http://hauck-piliscsaba.hu/galeria&tid=35

Támogatónk:

Közzétéve: 2019-06-20 10:01:24