Nyári ügyeleti rend 2020

Iskolánk ügyeleti rendje a nyári szünet alatt:

 

Július 6. hétfő: 900-1200

Július 13. hétfő 900-1200

Július 20. hétfő 900-1200

Július 27. hétfő 900-1200

Augusztus 3. hétfő 900-1200

Augusztus 10. hétfő 900-1200

Augusztus 17. szerda 900-1200

Augusztus 24. hétfő 900-1200

Közzétéve: 2020-07-08 14:05:08

Napközis tábor

Közzétéve: 2020-06-13 00:14:42

Koós Gábortól új háló a pergolára

A frissen felújított pergolánkra Koós Gábor önkormányzati képviselő úr jóvoltából védőháló került. A képviselő úr az április havi tiszteletdíját ajánlotta fel iskolánk javára. A háló egyrészt védi a festett fafelületet és még nagyobb árnyékot biztosít az alatta tartózkodóknak. Már csak a gyerekek hiányoznak, akik kiélvezhetik ennek előnyeit!

Köszönjük a felajánlást!
Ruskó András, igazgató

Közzétéve: 2020-05-14 12:29:25

Beiratkozás a 2020/2021-es tanévre

Ezúton értesítjük a kedves szülőket, hogy a beiratkozás a következő tanévre Iskolánkban online módon történik, tekintettel a járvány miatt kialakult helyzetre.

Az alábbiakban található letölthető adatlapokat kérjük kitölteni, majd visszajuttatni a titkarsag@hauck-piliscsaba.hu email címre 2020. április 14. keddtől április 17. péntekig.

Akinek nem áll módjában ily módon beiratkozni, az Iskola (Piliscsaba, Templom tér 7.) előterében kihelyezésre kerülnek a beiratkozáshoz szükséges papíralapú nyomtatványok, amelyeket 2020. április 6. hétfőtől vihetnek el, majd kitöltés után az ugyanide készített dobozba dobhatják be.

Az iskolába történő felvétel nem függ a beiratkozás sorrendjétől.

A beiratkozásról szóló értesítéseket 2020. április 27-től küldjük.

Letölthető adatlap és nyilatkozatok a beiratkozáshoz:

Beiratkozási adatlap

Nyilatkozat a nemzetiségi nevelésről

Adatkezelési nyilatkozat

Nyilatkozat étkezés igénybevételéről

Nyilatkozat normatív étkezés igénybevételéhez

Közzétéve: 2020-03-25 13:44:33

A leendő elsős tanítónő

Majnekné Hajdu Ildikó vagyok. Pilisvörösváron élek férjemmel és kislányommal. 2001-ben kezdtem el dolgozni a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Jelenleg a negyedik osztály osztályfőnöke vagyok, és az ötödik osztályban matematikát tanítok.

Célom, hogy a tudást átadjam tanulóimnak, emellett természetesen a tanulók személyiségfejlődésére is nagy hangsúlyt kell fordítanom, tudatos értékválasztásra ösztönözve őket. Hat-hét éves korukban a gyerekek, mint csiszolatlan gyémántok lépik át az iskola küszöbét. Szemükben ég a tudásvágy. Nekem, mint tanítónak a feladatom a tanulás megszerettetése, a helyes értékrend kialakítása, mely végigkíséri őket a későbbi évek folyamán. Szeretném, ha az alsó tagozat elvégzése után a tanulóim biztos tudással, kiegyensúlyozottan, magabiztosan lépnének felső tagozatba.

A gyermek kíváncsi, tudáséhes. Legfontosabb vágya, hogy megtanuljon olvasni. A betűk világát Meixner Ildikó Játékház tankönyvcsaládjának segítségével fogjuk megismerni. Meixner Ildikó módszere egy diszlexia-megelőző módszer, amely amellett, hogy játékos, színes és érdekes, lehetőséget ad a szókincsbővítés, az értő olvasás elsajátítására. A módszer szótagolva tanítja az olvasást, melynek jótékony hatását később, a helyesírás fejlesztésénél is meg fogjuk tapasztalni.

Tudom, hogy a nagycsoportos gyerekek a szüleikkel együtt izgalommal, kíváncsisággal és némi szorongással várják az iskolakezdést. Igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az óvodából iskolába való átmenet. Olyan derűs, nyugodt légkört szeretnénk kialakítani, ahová szívesen jönnek a gyerekek, jól érzik magukat, barátokra találnak.

A tanítás sok-sok türelem, szeretet és megértés. Hiszem, hogy hárman kellünk egy gyermek sikeres iskolai életéhez. Akkor dolgozunk a leghatékonyabban, ha hárman - gyermek, szülő, tanító - összefogunk. Ebben a munkában számítok a kedves szülők együttműködésére.

Sok szeretettel várom az új kisdiákok jelentkezését iskolánkba a 2020/2021-es tanévre.


A mi tanító nénink

            Már négy év telt el az első találkozás óta. Sok kérdés merült fel bennem, mint általában a szülőkben az iskolaválasztás előtt. Ruskó András igazgató úr tartott egy tájékoztatót és utána lehetőséget adott a kérdezésre. Éltem a lehetőséggel és megkérdeztem tőle: milyen embernek tartja Majnekné Hajdu Ildikó tanítónőt? Kissé váratlanul érte a kérdésem, amelyre aztán pár mondattal válaszolt. Ezúttal szeretnék ennél részletesebb leírást adni „Ildikó néniről”, összefoglalva a jelenlegi 4. osztályos szülők véleményét.

            Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a hat éves gyermekünknek nem iskolát, hanem tanító nénit kell választani. Egyetértek ezzel az állítással, mert a kicsik számára a legfontosabb, hogy olyan emberrel legyenek, akit szeretnek, akivel jó együtt lenni és aki egy érdekes, új világot nyit meg előttük.

            Ildikó néni nagyon hamar belopta magát a gyerekek szívébe, de ennél többet is elért: tisztelettel és bizalommal fordulnak felé. Bármilyen gond merül fel, elsőként hozzá fordulnak, neki mondják el. Kedves és megértő, odafigyel a gyerekek lelkére. Ismeri minden kis rezdülésüket, tud minden csínytevésükről. Elfogadja a gyerekek különbözőségét és segíti őket abban, hogy megtalálják az erősségeiket és sikerélményben legyen részük. Nála mindenki minden egyes nap esélyt kap arra, hogy a legjobb legyen.

            Ildikó néni nagy hangsúlyt fektet az összetartó, jó osztályközösség kialakítására. Ehhez szükséges a szülőkkel való aktív kapcsolattartás is. Mi, szülők bátran fordulhatunk felé kérdéseinkkel, problémáinkkal. Őszinte ember, aki szívvel-lélekkel a hivatásának él, a kötelezőkön túl egy kicsit az életre is neveli a gyerekeket. Ilyen volt például amikor a tanító néni sugallatára kedves kis üzeneteket találtunk, amit a gyerekek írtak és rejtettek el Karácsony előtt. Kompromisszum kész, következetes és az osztályban esetlegesen felmerülő problémákat hatékonyan oldja meg. Számomra nagyon szimpatikus volt, hogy egy-egy esetet, ami nagy visszhangot váltott ki az osztályban, a gyerekekkel közösen, velük megbeszélve oldott meg.

            Milyen egy tanóra Ildikó nénivel? Ezt többször is megtapasztalhattuk a nyílt napokon. Kedves és nyugodt, figyelmes, igyekszik minden gyereknek lehetőséget adni a megszólalásra. A félénkebb diákokat bátorítja, a lemaradókat észreveszi és feltűnés nélkül segít nekik. Persze szükség van fegyelmezésre, hisz a gyerekek mindig mindent azonnal mondanának, előfordul, hogy pillanatok alatt hangzavar lesz a teremben. Hogy miként oldotta ezt meg Ildikó néni? Emlékszem, hogy meglepődtem, amikor a nyílt órán tanúja voltam ennek: sok zsibongó gyerek és a tanító néni felteszi a jobb kezét, nem szól egy szót se, aztán a kisdiákok elcsendesednek, aki nem vette észre a jelet, arra a többiek rászólnak. Így zavartalanul folytatódik a tanóra.

            Azt hiszem a leghitelesebben mégiscsak a gyerekek tudnának nyilatkozni Ildikó néniről. Így válogatás nélkül álljon itt pár gondolat, amit a gyerekek mondtak az ő „kedvenc tanító nénijükről”:

„kedves, megértő, barátságos, segítőkész, bátorító, figyelmes, humoros, okos, igazságos, szép, nagyon szerethető, példaképnek tekintem, jól tanít”. Szintén beszédes a következő idézet: „egyszerűen ő a világ legjobb tanító nénije”.

 A szülők véleményét összefoglalta: Simon Zsuzsanna

Közzétéve: 2020-03-25 13:25:59

Órarend

Közzétéve: 2020-03-25 13:17:12

Szülői Klub

Közzétéve: 2019-11-14 11:25:20

Iskolánk 20. születésnapja

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages

Október 22-én kedden születésnapot ünnepeltünk, iskolánk 20. születésnapját!

Az énekkar ünnepi koncertje után, a nyolcadik osztályosok műsorának megtekintésével folytattuk a napot. Ügyesen bemutatták nekünk Hauck János bácsi, iskolánk névadójának életét. Még a kicsik is érdeklődéssel figyelték előadásukat. Ennek a jeles napnak az alkalmából, még korábban, rajzpályázatot hirdettünk „ Az én iskolám” címmel. A lelkes diákok alkotásai közül nehezen tudta a zsűri kiválasztani a nyerteseket. A műsor után Ruskó András igazgató úr átadta a díjakat. Meglepetésként minden diákunk iskolánk logójával ellátott sapkával és egy Hauckos kitűzővel lett gazdagabb, amit büszkén ki is tűzött mindenki. Az eredményhirdetés után osztályonként elvonultunk Hauck János emléktáblájához, ahol egy szál rózsával és egy mécsessel róttuk le tiszteletünket névadónk előtt.

A nap kézműveskedéssel és emlékezéssel folytatódott. Megemlékeztünk az 1956-os forradalom hőseiről és nemzeti színű szélforgót készítettünk.

A nap zárásaként a szekszárdi Magyarországi Német Színház volt vendégünk, akik a Hampelmann című zenés műsorukkal szórakoztattak bennünket. A diákok aktív résztvevői voltak az előadásnak. Nagyon élvezték, lelkesen énekeltek, tapsoltak.

Reméljük minden diákunk büszke, hogy iskolánk tagja lehet! Jó érzés volt Hauckosnak lenni, együtt ünnepelni!

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages

Közzétéve: 2019-10-31 10:11:15

Iskolai étkezés a 2019/2020-as a tanévben

Tisztelt Szülők!

A 2019/2020-as tanévben iskolánkban az első étkezési nap szeptember 3.

Az iskolai étkezés ebben a tanévben is Piliscsaba Polgármesteri Hivatala által közzétett NYILATKOZAT kitöltésével igényelhető. Diétás étkezés esetén kérjük, a nyilatkozaton jelezzék a diéta jellegét.

A kedvezményre jogosultakat (a leendő elsősök kivételével, mert ők már a beiratkozás alkalmával megtették) kérjük, NYILATKOZAT ÉTKEZÉS NORMATÍV KEDVEZMÉNYÉNEK IGÉNYBEVÉTELÉHEZ nyomtatványt is töltsék ki.

A nyomtatványok leadására augusztus 21-től 28-ig, 9.00 órától 15.00 óráig van lehetőségük az iskola gazdasági irodájában. 

Szeptember hónapra csak az augusztus 28-ig beérkezett igényeket tudjuk figyelembe venni!

Az étkezési csekkek kiosztására az első tanítási napon (szeptember 2.) kerül sor, szeptember 4-e szerdáig kérjük befizetni vagy átutalni az étkezés összegét!

Az étkezés díja 2019. szeptemberétől az alábbiak szerint módodul: 

  • reggeli: 182.- Ft
  • ebéd: 400.- Ft
  • uzsonna: 144.-  Ft

Összesen: 726.- Ft

A nyilatkozatok letőlthetők:
Nyilatkozat étkezés igénybevételéhez
Nyilatkozat normatív étkezés igénybevételéhez

Közzétéve: 2019-10-06 20:52:02

Német nemzetiségi tábor Kőszegen

Immár több évre visszanyúló hagyomány, hogy a Hauck iskola német nyelvi tábort szervez tanulóinak. Idén 17 diákkal utaztunk Kőszegre, ahová szinte már hazajárunk, hiszen harmadik éve szervezzük oda a tábort. Annak ellenére, hogy nem először járunk ott, mindig tanulunk valami újat, és mindig más- más arcát mutatja a történelmi hagyományokban és természeti értékekben gazdag város és gyönyörű környéke. A programok évről évre úgy kerülnek összeállításra, hogy az ismeretközlésen túl fejlessze tanulóink nyelvtudását, de kiemelt szerepet kap a csapatépítés is, hiszen különböző korosztályú gyermekeknek kell együtt dolgozni, együtt gondolkodni.

Az idei program is igen gazdag és változatos volt. Jártunk kalandparkban Gyöngyösfalun, strandoltunk Bükfürdőn, Kőszeg várában egy érdekes, 3D-s filmet néztünk meg a magyar történelemről és a város történetét izgalmas kutatómunkával dolgoztuk fel. A német népismeret tantárgyhoz kapcsolódóan a sváb emberek életével foglalkoztunk, ezen belül is a sváb szobák berendezésével, amiket aztán levegőn száradó gyurmából el is készítettünk.
A német nyelv elmélyítését is több program segítette: kedvelt rajzfilmünket a Vukot néztük meg németül, kirándultunk az Írottkőhöz Osztrák oldalról, jártunk Arthodisban, ahol egy hangulatos lombkorona túrán vettünk részt és bővítettük ismereteinket a német nyelvű táblák értelmezésével. A legizgalmasabb mégis a csokimanufaktúra meglátogatása volt Bad Tatzmannsdorfban. Egy érdekes film és ismertető beszélgetés után mindenki elkészíthette saját csokinyalókáját. A "fáradtságos munka" után jól megérdemelt fizetségként finom pralinékat és csokikat kóstoltunk és mindezt gyerekpezsgővel öblítettük le. Aztán az ott élő emberekkel riportokat készítettünk, amiket este hallgattunk meg és dolgoztunk fel.

Arról sem feledkeztünk meg, hogy iskolánk többi tanulója is betekintést nyerjen a programok sokszínűségébe, ezért 3 tablót is készítettünk német és magyar nyelven, melyeket ősszel a központi faliújságon helyezünk el amolyan kedvcsinálónak a jövő évi táborhoz.
Az utolsó nap estéjén tábortűz mellett énekeltünk és búcsúztunk Kőszeg városától.
A tábort 1.000.000 forint pályázati forrásból tudtuk megvalósítani.

A táborról készült képeket itt tudjátok megnézni:
http://hauck-piliscsaba.hu/galeria&tid=35

Támogatónk:

Közzétéve: 2019-06-20 10:01:24

Iskolaépület bővítés

2019. június 26-án NEMZ-E-19-0061 pályázati azonosítószámú támogatói okirat került aláírásra a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a „Nemzetiségi Intézmények támogatása beruházásra, felújításra, pályázati önrészre” előirányzat terhére. 6.000.000.- forint támogatást kaptunk, hogy a Tárgyban megnevezett szerződés összegét az iskola tornaszobája felett kialakított öltözők és mosdók befejezésére költsük.  2018-ban már megkezdtük ezt az építkezést egyrészt egy új tanterem kialakításával, tornaszobánk kiszolgáló helységeinek bővítésével, de forráshiány miatt nem tudtuk befejezni. A tanterem elkészült, de a tornaszoba fölé tervezett öltözök, mellékhelységek és zuhanyzók félkész állapotban voltak. Ez a támogatás lehetővé tette a beruházás befejezését, a tetőtéri tűzjelző rendszer bővítését és a villámhárító rendszer kiépítését.

A bővítés kivitelezése elhúzódott mivel az előzetes tervezői költségbecslések és a beérkezett kivitelezői árajánlatok között jelentős eltérés mutatkozott.

Végül a 2017. március 23-án kelt, Pe-14/EP/00237-11/2017 számú építési engedély alapján 2019.04.12-én 07-322-13/2019 számon a meglévő iskolaépület bővítésére a használatbavételi engedélyt megkaptuk.

Képek:

Közzétéve: 2019-05-06 00:00:00