Beiratkozás 2022-2023

Schiller verseny 2021

A pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium évről évre versenyt rendez a térség általános iskoláinak. A szervezők minden évben más témára építik a versenyt: volt már Tell Vilmos és Schiller balladái is a fő téma, idén pedig egy lakóhelyet bemutató plakáttal és kiselőadással kellett készülni a háromfős csapatoknak. Ezt azonban megelőzte az egyéni verseny, ahol egy A2 - B1 szintű német nyelvi feladatsort kellett megoldani. Ebben Pék Laura és Papp Flóra jeleskedett, Laura az első, Flóra a harmadik helyezést érte el. Ezzel mentesültek a Schiller Gimnáziumban a német nyelvi felvételi vizsga alól is.

A rendkívül igényes és látványos plakát elkészítésében az előbbieken kívül Szabó Kitty is részt vett, és mindhárom lány szép, német nyelvű előadásban mutatta be sváb szülővárosa nevezetességeit, történetét, élő hagyományait és konyháját.

Noha ebben a versenyszámban helyezést nem értek el, felkészítő némettanáruk, Dr. Szegedi Zoltán nagyon büszke rájuk!

Közzétéve: 2021-12-08 12:15:18

Ismét Ausztriában jártak a Hauck iskola diákjai

Ismét Ausztriában jártak a Hauck iskola diákjai

Immár másodszor vehettek részt diákjaink osztrák nyelvi táborban. A 2019-es schärdingi intenzív nyelvtanfolyam sikere arra biztatta iskolánkat, hogy a kínálkozó lehetőséget kihasználva újra pályázzon az egyhetes programra.

28 diákunk október 3-a és 9-e között a karintiai, hegyekkel övezett Obersammlersdorf tóparti szállodájában talált ideiglenes otthonra, ahonnan reggelente a közeli Eberndorf iskolájába járt nyelvórákra. A tanárok érdekes feladatokkal, változatos munkaformákkal bírták megszólalásra a kezdetben még visszahúzódó, szótlan diákokat, akik amint megtapasztalták azt az örömöt, amit az idegen nyelv eredményes használata okoz, bátran léptek kommunikációs helyzetekbe.

Az órák után változatos programok biztosították a kikapcsolódást. Meglátogattuk a madárparkot, ahol a szabadon mozgó, diákjaink karjára is ráülő arapapagájok mellett sok más egzotikus madárfajjal is megismerkedtünk. Jártunk Klagenfurtban, a Mini Mundusban. Itt a világ leghíresebb épületeinek részletgazdagon kidolgozott makettjei találhatók egy szépen rendben tartott, virágos parkban. Csoportképet a budapesti Halászbástya kicsinyített másánál készítettünk. A szerda délutánt a megváltozott időjárási körülményekhez alkalmazkodva egy élményfürdőben töltöttük csúszdázással, lubickolással. Az este során megemlékeztünk aradi vértanúinkról. Csütörtökön a középkori Völkermarkt városának épületei között egymással versenyző csapatok keresték azokat a pontokat, amelyeket a térkép jelölt, és ahol megtalálhatták azokat az információkat, amelyek a várossal kapcsolatos kérdések megválaszolásához szükségeltettek. A bátrabbak a járókelőket is megszólíthatták, hogy megtudják például, milyen célt szolgált a városfalba vágott ajtócska, a ’Türlein’.

Sokan izgalommal várták a pénteket, ezen a napon ugyanis kabinos felvonóval mentünk fel a Petzen 1700 méter magasban elterülő platójára, ahonnan egy háromórás gyalogtúra keretében ereszkedtünk vissza a völgybe. A hegyen némi havat is találtak diákjaink, ha hócsatára nem is került sor, az év első hógolyói elkészültek. A hatalmas fenyőfák övezte meredek hegyi ösvény maradandó élményt jelentett a középhegységi túrázáshoz szokott gyerekeknek.

Esténként a szálloda éttermében osztrák és olasz fogásokat fogyasztottunk. A diákoknak jólesett az eseménydús napok végén a forró tökleves, a bécsi szelet, a sült húskenyér, a sajtkrémleves, a rántott sügérfilé, a pizza és a lasagne.

A hazafelé vezető úton még megnéztük Graz várát és belvárosát.

A következő mondatok diákjainktól valók:

„Sokat tanultam.”

„Nagyon tartalmas és izgalmas volt, jók voltak az esti partyk.” –Kitty

„A tábor alatt szabadnak éreztem magam, megszerettem az Almdudlert.”

„Nekem nagyon tetszett, hogy minden nap izgalmas programok voltak.”

„Sok vidám és csodás élménnyel lettem gazdagabb.”

„Nekem nagyon tetszett, hogy próbára tettük magunkat és össze kellett dolgoznunk, de persze rengeteg nevetés és szórakozás is volt. Ez számomra örök emlék lesz.” – Léna

„Nekem az tetszett, hogy soha nem unatkoztam, mert mindig volt valami izgalmas.” – Anna

Kérdés csak egy fogalmazódott meg: hogy mikor lesz a következő nyelvi tábor.

Közzétéve: 2021-10-30 12:05:16

Nyertes pályázat NEMZ-CISZ-20-0204

A Miniszterelnökség NEMZ-CISZ-20-0204 azonosítószámú támogatói okirat keretében 1.000.000.-Ft
forrást biztosított alapítványunk működésére.

További infó: ITT

Közzétéve: 2021-10-12 22:01:40

Tábor Ausztriába

A program innen letölthető.

Közzétéve: 2021-09-09 17:08:01

Információk az étkezésről 2021/22-es tanév

Kedves Szülők!

 

Szeretnénk néhány információt megosztani Önökkel az étkezéssel kapcsolatban.

 

Az ebédet szállító Jász-Gazdi Kft. szolgáltatásával elégedettek vagyunk, így a következő tanévben is tőle rendeljük.

Az élelmiszer nyersanyagárának emelkedése miatt az ebéd ára szeptembertől a következőképpen alakul:

 

normál ebéd 440.- Ft

diétás ebéd  460.- Ft

 

Diétás ebédet továbbra is annak van lehetősége igényelni, aki szakorvosi igazolást hoz.

Kérjük, aki a 2021/22-es tanévben továbbra is vagy mostantól jogosult normatív kedvezményre (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, tartós betegség, nagycsaládos kedvezmény stb.) töltse ki a csatolt nyilatkozatot.

Kérjük, augusztus 19-ig küldjék vissza szkennelve a gazdasagi@hauck-piliscsaba.hu email címre, az eredetit őrizzék meg, az első szülői értekezleten bekérjük.

Aki személyesen szeretné leadni, hétfőnkét 9-12 óra között teheti meg.

Kérjük, a határidő betartását, mert az étkezési rendszer csak így fogja figyelembe venni a kedvezményt.

 

A rendelési időszak augusztus 24-29-ig tart. A felület változatlanul a https://m4.multischool.hu/ linken érhető el.

Nyilatkozat a normatív étkezés igénybevételéhez.

Köszönjük együttműködésüket!

Közzétéve: 2021-08-03 14:35:35

Kőszegi tábor 2021

Július 5-9. között iskolánk tanulói közül 17 fő vett részt a minden évben sikeresen megpályázott német táborban Kőszegen. A szokásos ausztriai programok idén sajnos elmaradtak, de így is tartalmas programokon vettünk részt.

Kőszeg városával egy interaktív játék keretében ismerkedtek meg a gyerekek. Kisvonattal jártuk be Cák és Velem települések nevezetességeit. Látogatást tettünk a szombathelyi Vasi Skanzenben, ahol egy izgalmas hon-és népismereti órán beleláthattunk az ókori Savaria mindennapjaiba. A sváb gasztronómiába is belekóstolhattunk. A gyerekek sváb csirkecombot főztek egyik nap vacsorára, ami nagyon jól sikerült. A sváb népviseletet újra gondolva terveztek, készítettek ruhákat. Fürdőben és kalandvárosban is jártunk Szombathelyen. Az estéket beszélgetésekkel, mókázással töltöttük. Útban hazafelé a fertőrákosi Kőfejtő látogatásával zártuk a hetet.

Mind a gyerekek, mind mi felnőttek is nagyon jól éreztük magunkat.

Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk táborozni Kőszegen.

Herr Márta Andrea

Közzétéve: 2021-07-27 18:47:08

Versenyeredmények 2020/21

Eredmények: 
A 4. és 5. helyezést érték el diákjaink 139 csapatból a Közép-magyarországi Zöld Kör Energia Hősök elnevezésű környezetvédelmi vetélkedőn.
4. helyezett: Krumplibogarak Csapat (Matejka Dávid, Huber Richárd, Tihanyi János)
5. helyezett: Kékcinkék Csapat (Szabó Kitty, Tóth Annabella, Lieber Renáta)
felkészítő pedagógus: Sándor-Szitta Imola

Közzétéve: 2021-06-17 10:07:30

Mozi-délutánok a Hauck iskolában

A 2020-as év végén, a német Belügyminisztérium által kiírt pályázaton iskolánk sikeresen elnyert eszközeit terveink szerint mozi-délutánok megvalósítására kívánja hasznosítani. Minden hónapban német nyelvű filmeket fogunk lejátszani saját diákjainknak, illetve Piliscsaba lakosságának. Egyrészt dokumentum, másrészt pedig mozifilmek is vetítésre kerülnek. A filmvetítések előtt és után lehetőség nyílik a filmekhez kapcsolódó megbeszélésre, közös eszmecserére. A közösségi program tovább erősíti a magyarországi németség egybetartozását és egyben kiváló lehetőséget biztosít a nyelv gyakorlására és a szabadidő hasznos eltöltésére. A programsorozat mindenki számára nyitott és ingyenes, hiszen célunk a kultúra minél szélesebb körű terjesztése, melynek egyik legkézenfekvőbb helyszíne az iskola.

A mozi-délutánokon kívül, a beszerzett eszközöket az iskola és a piliscsabai német nemzetiség egyéb rendezvényein is fel kívánjuk használni.

A programsorozat a járványügyi előírásoknak megfelelően egyelőre halasztásra kerül.

Im Rahmen unseres neuen Projektes möchten wir eine gute Angelegenheit  unseren Schülern und jedem bieten, die dafür Interesse haben,.  Jeden Monat wird je ein deutscher Film in unserer Schule, in einem dazu ausgerüsteten Raum abgespielt.  Wir bieten in dieser Serie verschiedene Filme an, sowohl Dokumentarfilme, als auch Kinofilme. Die Filmvorführungen werden natürlich  für jeden kostenlos. Unser Ziel ist, außer den Schülern unserer Schule, auch andere Jugendlichen und natürlich Erwachsenen der Stadt und der Gegend zu erreichen.

Nach den Filmen sichern wir Zeit zur Diskussion und für die Gemeinschaftsbildung. Wir möchten nicht nur Kinoatmosphere schaffen, sondern eine neue Plattform für das Zusammendenken und Zusammensein bilden.

Außer dieses Projektes könnten wir diese Geräte an weiteren Veranstaltungen der Schule und der ungarndeutschen Nationalität von Piliscsaba auch benutzen.

Das geplante Projekt kann wegen der ständigen Gefahrensituation nicht beginnen.

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages.

Közzétéve: 2020-12-18 00:00:00

Ajánlatételi felhívás iskolatej szállításra

Közzétéve: 2018-03-30 16:07:09