Beiratkozás 2023-2024

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

· a gyermek születési anyakönyvi kivonata
· a gyermek TAJ kártyája
· a gyermek lakcímkártyája
· óvodai szakvélemény, amennyiben az óvoda kiadta
· beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek esetében a Szakértői Bizottság véleménye
· sajátos nevelési igényű gyermeket sajnos nem áll módunkban felvenni
· beiratkozási adatlap és nyilatkozatok

Az iskolába történő felvétel nem függ a beiratkozás sorrendjétől, minden jelentkező beírásra kerül. A felvettek (illetve esetlegesen elutasított jelentkezők) a beiratkozást követő két héten belül írásbeli értesítést kapnak.

Letölthető adatlap és nyilatkozatok a beiratkozáshoz:

Beiratkozási adatlap

Nyilatkozat a nemzetiségi nevelésről

Adatkezelési nyilatkozat

Nyilatkozat étkezés igénybevételéről

Nyilatkozat normatív étkezés igénybevételéhez

Törvényes képviselői nyilatkozat

Közzétéve: 2023-01-19 08:13:50

A Balla Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanítvány-koncertje

Közzétéve: 2023-01-14 15:51:52

IV. Helló, Tél!

Kedves Szülők!


Szeretettel várunk mindenkit a Piliscsabai Németek és a Pilisi Kézművesek Közössége szervezésében a IV. Helló, Tél! rendezvényre.
Zenével, táncházzal, bábjátékkal, mézeskalács és preckedli sütéssel várjuk a gyerekeket, miközben a szülők kézműves termékekből válogathatnak, vásárolhatnak.


Időpont: 2022. december 17. szombat 10.00-14.00 óráig
Helyszín: Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola, Piliscsaba, Templom tér 7.


Hangolódjunk együtt Karácsonyra!

Közzétéve: 2022-12-09 08:03:21

1956-OS MEGEMLÉKEZÉS AZ ISKOLÁBAN

„Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a mult és övék a jelen.
Verset irunk - ők fogják ceruzámat
s én érzem őket és emlékezem.”

                                       (József Attila)

Fontos egy iskola életében az ünnepekre való emlékezés, hiszen a tanároknak meg kell tanítani a gyerekeket ünnepelni, tanári hivatásunk lényeges része a közös emlékezet fenntartása. Az október 23-i megemlékezés nehéz dolog. Az 1956-os forradalom, szabadságharc és az azt követő megtorlások elbeszélése nehéz tanári feladat. Mert hát hogyan is tudjuk elmondani, hogy mi a kommunizmus, a diktatúra borzalma, a szovjetek uralma, a kényszer, a szabadság elvétele, a tankok minden emberi érvet lesöprő túlereje, azoknak a kisebb és nagyobb gyerekeknek, akiknek szerencsére nincsenek közvetlen tapasztalatai arról, hogy mi is az elnyomás.

A Hauck Iskolában nem a hagyományos merev ünnepi műsorral szoktuk „kipipálni” ezt a feladatot. Évek óta máshogy emlékezünk, máshogy próbáljuk beemelni az emlékezetbe az 56-os eseményeket. Nem a „fejekbe akarjuk verni”, mi is történt, hanem az a szándékunk, hogy minden nálunk tanuló gyermek a szívén keresztül értse meg nagyszülei, dédszülei világát, az előttük járó nemzedékek hétköznapi hősiességét.

A nemzeti ünnepet megelőző pénteken, történelem tanárként, röviden felvázoltam egy képpel, zenével tarkított előadásban – külön az alsósóknak és külön a felsősöknek – az ünnep tartalmát, azokat a lényeges érzelmi elemeket, amelyeken keresztül meg tudja ragadni egy gyerek ezt az ünnepet. Az alsósoknak feladatmegoldó kalandjátékot szervezett két tanítónő, Németh Sára és Jillich Diána, a projektnap lebonyolításában az összes tanító néni részt vett. A felsősöknek Szegedi Zoltán tanár úr szervezett programot, amelyre néhány nappal később került sor. A rákoskeresztúri Újköztemetőben a 301-es parcella emlékhelyre és a mellette lévő 1956 Kisfogház emlékhelyre látogattunk el, ahol a helyi múzeumpedagógusok vezetésével szembesülhettek a gyerekek az 56-os megtorlások „természetével”.

Az 5-6. osztályosoknak a 301-es parcellánál volt interaktív programjuk, aztán végig sétálhattak a kopjafák között, megnézték a legismertebb hősök sírját, a forradalom emlékére készült szoborcsoportot és az „üres sírt”, amely arra vár, hogy a történeti feltáró munka folyamatában végre minden áldozat megkaphassa a végtisztességet. A 7-8. osztályosok Németh Péter tanár úr bevezető gondolataival járták végig a 301-es parcellát, majd a Kisfogház emlékhelyre látogattunk, ahol testközelből tapasztalhattuk meg a megtorlások dermesztő, embertelen eseményeit, a halálraítéltek mérhetetlen testi és lelki szenvedéseit. Döbbenetes élmény volt ott állni, ahol a vesztőhely volt, ahol Nagy Imrét és a több száz forradalmárt kivégezték.

A nyolcadikosokkal fogalmaztuk meg sokunk közös élményét: sokat hallunk, olvasunk, tanulunk az 56-os eseményekről, de csak így konkrétan, közvetlenül látva a helyszínt, tudtuk egészen átérezni a levert szabadságharc mélységes drámáját. Nyomasztó érzés kerített hatalmába mindannyiunkat, amitől persze szabadulni akartunk. Magam is szerettem volna minél előbb „elfelejteni”, de ezzel együtt éreztem azt is, hogy muszáj emlékezni. Mert ahogyan József Attila fent idézett versének befejező gondolata mondja: „A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés.”

                                                                                                          Káplár Zsófia

Közzétéve: 2022-11-03 08:46:22

31. Szüreti felvonulás és bál

Közzétéve: 2022-09-17 00:00:00

Kőszegi tábor 2022

Július 18-22. között iskolánk tanulói közül 17 fő vett részt a minden évben sikeresen megpályázott német táborban Kőszegen. Évről évre igyekszünk tartalmas programokkal színesíteni a tábort. Ez idén sem volt másképp.
Útban odafelé a Sümegi várat néztük meg, ahol solymász- és íjász bemutatókat láthattunk.
Kőszeg városával egy interaktív játék keretében ismerkedtek meg a gyerekek.
Idén is látogatást tettünk a szombathelyi Savaria Múzeumba, ahol egy izgalmas hon-és népismereti órán beleláthattunk az ókori Egyiptom mindennapjaiba. A nagy melegben a délutánt a szombathelyi Strandfürdőben töltöttük el.

Programjaink között Ausztria is szerepelt. A csokoládékészítés folyamataiba kukkanhattunk bele a Spiegel manufaktúrában, ahol meg is kóstolhattuk az elkészült csokoládékat.
Másnap az Írott-kőhöz kirándultunk, majd egy lombkoronatúrán vettünk részt. Itt a gyerekek természetes anyagok felhasználásával készíthettek kerámia tárgyakat. Az estéket beszélgetésekkel, mókázással töltöttük. Útban hazafelé a fertődi Eszterházy kastély múzeumpedagógiai foglalkozásával zártuk a hetet. Mindannyian rengeteg élménnyel tértünk haza.
Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk táborozni Kőszegen.

Herr Márta Andrea


Közzétéve: 2022-09-01 14:00:29

Sommer Ruf a Hauck iskolában

Június 11-én szombaton nyárköszöntő családi napot tartottunk iskolánkban.

A rendezvény gazdája iskolánk alapítványa a Deutsche Schule Piliscsaba Alapítvány volt, karöltve a Pilisi Kézművesek Közösségével, akik amellett, hogy kézműves foglalkozással várták a gyerekeket, az alkotók portékáiból is lehetett csemegézni.

Ezenkívül ugrálóvár, arcfestés és kürtöskalács készítés is várta a gyerekeket egész délután.

Főzőverseny színesítette a programot, minden osztály bográcsban készült ételt tálalt a zsűrinek. A második osztályosok által készített gyros nyerte el leginkább a háromtagú (Pálfyné Murner Nóra, Tázer Pálné, Gáspár Csaba) zsűri és a résztvevők tetszését.

A jó hangulatról a Werischwarer Burschen zenekar gondoskodott.

A rendezvény egy részét a Miniszterelnökség nemzetiségi támogatások jogcímen finanszírozta.

A tombola ajándékokat köszönjük:

Kormos Bolt, Kobra Kefe Kft. (Décsi Tibor), Onyx Szépségszalon, Pont Kereskedés, Jó kenyér pékség, (Lohnerné Dinya Gabriella), Nyakas Pincészet (Sebők Dóra), MCM Élelmiszer, Szlojó Kft., Árkus Irodaszer, Filléres Bolt, Szárazág Bt., Virág Kozmetika, Czine- Gáti Viktória, Szent László Gyógyszertár, Emese Zölségbolt, Csokor-Trend Virágüzlet.

Kézművesek: Tannerson Company, Égigérőfa Grafika, Ker. amica, bihiga, VAN Design, KatArt  Manufaktúra, Pitypanka makramé, Mosolygyár, Pillevilág.

Szülők: Turán Zoltán, Bakó-Német Anikó, Csordásné Spányik Ildikó, Rosenberg Andrea, Kőkuti Beatrix.

Közzétéve: 2022-07-18 00:00:00

Sommer Ruf - Családi Nyárköszöntő Fesztivál

2022.06.11-én (szombaton) nyárváró rendezvényt tartunk, amelyre szeretettel várjuk az iskolánkba járó diákokat, testvéreiket és szüleiket, illetve a leendő első osztályba felvett gyerekeket és szüleiket!

Közzétéve: 2022-06-11 00:00:00

Prózamondó verseny

Május 27-én, pénteken került megrendezésre Budapesten az országos német vers- és prózamondó verseny. Iskolánkat Kovács Nelli, 3. osztályos tanuló képviselte Hochdeutsch kategóriában.
A megmérettetésen Nelli csodálatos eredményt ért el, második helyezett lett.


Szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk neki!

Köszönjük a felkészítő tanár, Mráz Diána munkáját!

Közzétéve: 2022-05-31 20:26:58

Herman Ottó verseny

Az idei évben az ötödik és a hatodik osztályosoknak rendezték meg az országos Herman Ottó környezetismeret versenyt. A három fordulós versenyen iskolánkat Bóna-Szűcs Bertalan 5. osztályos tanuló képviselte. A versenyen 99 iskolából 430 ötödikes vett részt. A döntőre, amit május 21-én délelőtt az ELTE épületében tartottak meg, mindössze 60 tanuló jutott be, köztük Berci. Berci ezen az országos versenyen az előkelő 5. helyen végzett.

Szívből gratulálunk neki! További sok sikert kívánunk!

Köszönjük a felkészítő tanár, Wittmann-né Peller Szilvia munkáját!

Közzétéve: 2022-05-31 20:20:59

Erdély örök és fogva tart

2022. május 2. és 5. között a Hauck Iskola 7. osztálya 5 napos erdélyi körutazáson vett részt a Bethlen Gábor Alap Határtalanul pályázatának jóvoltából. A címben szereplő mondat a határ átlépése után már az első nap végén megfogalmazódott bennem, ugyanis sokadik erdélyi utazásom után is ugyan azt a megmagyarázhatatlan varázslatot éreztem, mint mindig. Az osztályom tanulói közül a legtöbben életükben először jártak itt, és örömmel tapasztaltam, hogy ugyan ez az életérzés kerítette hatalmába őket, annak ellenére hogy ismeretlen világba léptek és sokkal fiatalabbak mint én.
Nemcsak az ottani táj megkapó szépsége, a történelmi hangulatok sokfélesége ejti az embert rabul, hanem sokkal inkább az ottani emberek tiszta, olykor nyers őszintesége, játszmák nélküli világa, természetes nyitottsága. Szitta Imola tanárnő és én magam is örömmel tapasztaltuk, hogy diákjaink azonosulni tudtak az ottani emberek nyitottságával, tükörként sugározták vissza a kapott benyomásokat.
Utunk során ikonikus helyszíneket látogattunk végig - Arad monarchiabeli hangulata, városa és az aradi vértanúk emlékhelye, Magos Déva vára és a dévai Szent Ferenc Alapítvány árvaháza, Vajdahunyad vára, Nagyszeben és Segesvár - az erdélyi szászok jelentős városai, Fehéregyháza - a segesvári csatában elesett Petőfi emlékműve, Székelyföld – Gyergyószárhegy, Békás-szoros, Gyilkos-tó, Farkaslaka - Tamási Áron emlékműve, Korond, a tordai sóbánya, Tordai-hasadék, Kolozsvár - Erdély szellemi központjának lüktető esti világa, történelmi helyszínei, Körösfő csodálatos kalotaszegi temploma, végül Szent László király városa, Nagyvárad a maga szecessziós hangulatával.
Az út benyomásai, hangulatai érzékeltethetőek egyetlen élmény fókuszában: Petőfi emlékműve mögött elterülő csatamezőt nézve vált valóra velünk együtt a vátesz költő jóslata: “Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak és áldó imádság mellett mondják el szent neveinket.”
Hazaérve az egyik tanítványom fogalmazta meg a saját és mindannyiunk érzését: “Sok országban jártam már, de soha nem éreztem ennyire magaménak egyiket sem, mint Erdélyt.”
Valóban, Erdély örök és fogva tart.

Írta: Káplár Zsófia

Közzétéve: 2022-05-16 16:45:03

Sziporka országos matematikai verseny - döntő

Április 2-án került megrendezésre a Sziporka országos matematikai verseny döntője.

A Sziporka elnevezésű versenyen az országból több tanuló vett részt. Közülük a három iskolai forduló alapján a legjobb versenyzőket hívták meg az országos döntőbe. Iskolánkból Szomolay Benedek harmadik osztályos tanuló jutott be a döntőbe. Ezen az országos döntőn Benedek szuper versenyzéssel az előkelő 9. helyet szerezte meg! Nagyon büszkék vagyunk rá!

Szívből gratulálunk ehhez a remek eredményhez!

Közzétéve: 2022-05-05 09:54:05

Német vers- és prózamondó verseny 2022

2022. február 15-én ismét lehetőségünk volt rá, hogy két év kényszerű kihagyás után megrendezzük a német vers- és prózamondó versenyt.

Az alsós tanulók nagy lelkesedéssel készültek a megmérettetésre, bátran szavaltak diáktársaik és a zsűri tagjai előtt. A felsőbb évfolyamokról jelentős létszámban csak az ötödik osztály képviseltette magát.

Idén egy nyolcadik osztályos diák, Szabó Kitty is részt vett a zsűri munkájában, és két kategóriában külön oklevelet és jutalomkönyvet adott át az arra érdemesnek tartott diáktársainak.

Az 1-2. osztályos kategóriában első helyezést ért el Heizer Zsombor, Palya Mia második, Hoffmann Hunor harmadik lett.

A 3-4. osztályos kategóriában Kovács Nelli érte el az első helyezést, Réthy-Barabás Amira második, Kemény-Koncsek Fruzsina harmadik helyezett lett.

Az ötödik osztályban Bárány Bendegúz Mór érte el az első helyezést, második Utchay Dóra, harmadik Nagy Szofi lett.

A diákzsűri külön díjazottja az alsós kategóriában Bakó Botond, az ötödik osztályban Skáre Zselyke lett.

A solymári kistérségi versenyen iskolánkat Kovács Nelli és Bárány Bendegúz Mór képviseli.

Gratulálunk a résztvevőknek és a díjazottaknak!

Közzétéve: 2022-03-01 08:11:14

Farsang 2022

Iskolánkban az idei évben a farsang osztályonként került megrendezésre. A gyerekek így is nagy örömmel készültek és mutatták be jelmezeiket egymásnak. Reméljük, hogy jövőre már ismét együtt ünnepelhetjük a farsangot!

Közzétéve: 2022-03-01 07:57:39