Fő támogatónk:

Deutsche Schule Piliscsaba Alapítvány

Az alapítvány célul tűzte ki a piliscsabai Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola Pedagógiai Programját támogatva és azt kiegészítve a német nemzetiségi hagyományok ápolását, a nemzetiségi tánc és ének megismertetését gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

További cél az egészséges életmódra és a rendszeres sportolásra való nevelés, valamint az iskola működésének, oktatási és nevelő munkájának segítése, a személyi és tárgyi feltételek javítása.

Alapítványunk gyűjti a személyi jövedelemadóból felajánlható 1%-ot.

ADÓSZÁMUNK: 18689541-1-13

Jogállás: közhasznú alapítvány

Alapítás éve: 2000

Székhely: 2081 Piliscsaba, Templom tér 7.

Bankszámlaszám: B3 Takarékszövetkezet Piliscsaba: 65700024-10140860

E-mail: manek.timea@gmail.com

Telefon: 26/375-097

Kuratórium tagjai:

Grőszné Manek Tímea - elnök

Majnekné Hajdu Ildikó

Molnár Csaba

Dr. Károlyházyné Grinyi Odett Anikó

Priegl Gyöngyi

 Támogassa iskolánkat személyi jövedelem adójának 1%-ával!

A rendelkezési nyilatkozatot itt tudja letölteni.


A tavalyi kényszerszünet után idén ismét birtokba vehette az őszi szüreti felvonulás vidám menete a csabai utcákat. A Csaba-kertben készülődő felvonulókat a vendégként fellépő Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes ifjúsági csoportja szórakoztatta. Kisbírónk, Balogh Levente vidám, szüreti beszédjével szórakoztatta az egybegyűlteket. A hagyományoknak megfelelően a Bíró és Bíróné vezetésével indult a szüreti menet, és nyitótáncukkal kezdődött az esti bál. Őket ebben az évben Ruskó Zsófia és Obermajer Bence személyesítette meg. Köszönjük a Roma és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Piliscsabai Sportegyesületnek és a Hauck iskola szülői közösségének a megállókban a felvonulóknak kínált finomságokat, az ételt és italt. Köszönjük mindenkinek, aki velünk mulatott a szüreti felvonuláson, és végigtáncolta a bált. Jövőre pedig várjuk újra a város apraját-nagyját a 31. szüreti mulatságon!


2021. június 21-25 között 30 alsós diák vett részt a nemzetiségi, napközis táborában, alapítványunk szervezésében.
Hétfőn Budaörsre a Jakob Bleyer Heimatmuseumba a Kő-hegyre és Kápolnára kirándultunk. A helytörténeti gyűjtemény megismerése után városi vezetett sétán ismerhették meg a gyerekek a műemléki épületeket a német nemzetiség épített örökségeit.

Kedden a Piliscsabai Németek Kulturális egyesületének tagjait hívtuk segítségül. Délelőtt sváb nudli ételt készítettünk, délután sváb tutyit varrtunk.

Szerdán Zsámbékra a Sváb tájházat, a Lámpamúzeumot tekintettük meg és a Romtemplomhoz kirándultunk.

Csütörtökön rácsos linzer készítése közben hallgattuk meg a kulturális egyesület tagjai közül felkért néniktől a jellegzetes piliscsabai szokásokat, az ünnepkörökhöz kapcsolódó ételeket, recepteket. Délután kékfestő mintájú pólókat is készítettünk.

Pénteken Mórra kirándultunk. A Lamberg Kastély nagyon tetszett a gyerekeknek. Hazafelé a Csókakői várnál foglaltuk össze a hét eseményeit és a tanultakat.

NTAB-KP-1-2021/1-000311 azonosítószámon a tábor


A Miniszterelnökség NEMZ-CISZ-20-0204 azonosítószámú támogatói okirat keretében 1.000.000.-Ft
forrást biztosított alapítványunk működésére.

További infó: ITT


Hagyományőrző, német nyelvi tábor

2018. június 19-23-ig napközis tábort tartottunk, így a gyermekek nyári elhelyezésében tudtunk egy hétig segítséget nyújtani a szülőknek. A tábor során a kisebbek a német nyelvvel ismerkedtek a nagyobbak pedig már gyakoroltak.

A napközis tábor programja:

Hétfőn reggeli után Budapestre utaztunk, megtekintettük a Hősök Terét, délutáni programként  a Tarzan Parkban voltunk.

Kedden reggeli után Hűvösvölgybe indultunk, ahol gyermekvasutaztunk majd az erdőben sétáltunk. Néhány erdei növény és állat nevét tanultuk meg németül. Délután a Challengeland Kalandpályára mentünk.

Szerdán Esztergomba mentünk, ahol megnéztük a Bazilikát, majd strandoltunk az esztergomi Aquaszigeten, csütörtökön a Budapesti Állatkertben töltöttük a napot.

Pénteken a sportverseny és tűzzománc készítés mellett a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesületének tagjai hoztak sváb süteményeket és beszélgettek velük a hagyományokról.  

Minden nap időt szakítottunk a német nyelv gyakorlására, melyeket a programok közé beiktatva, játékosan végeztünk. A szókincsbővítés mellett, a különböző életkorú és eltérő tudással rendelkező gyerekek csoportokban kaptak feladatokat, megtanultak egymást segítve együtt dolgozni.

Ez az öt napos tábor maradandó élményt nyújtott a gyerekek számára, a felszabadult szórakozás és az aktív pihenés mellett a kulturális értékek átadása is megvalósult.

A tábort támogatta:

Emberi erőforrások minisztériuma
Emberi erőforrás támogatáskezelő

Német nyelvi tábor Orfűn

Célunk a  diákok megismertetése az identitás fogalmával. Ennek legfőbb formája és lehetősége a népviselet felöltése az iskolai és a községi ünnepeken.

 

Nyelvi tábor

Fő támogatóink:

Emberi erőforrások minisztériuma
Emberi erőforrás támogatáskezelő

A népviseletek varratásának anyagi forrása az 1 %-os felajánlások, illetve pályázatok útján jutunk hozzá.

Népviseleti ruhában
Népviseleti ruhában
Népviseleti ruhában
Népviseleti ruhában
Népviseleti ruhában
Népviseleti ruhában

Fő támogatóink:

Emberi erőforrások minisztériuma
Emberi erőforrás támogatáskezelő

Pályázati kiírás

A Deutsche Schule Piliscsaba Alapítvány pályázatot hirdet a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak a magyarországi németek elűzésének és kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából.

A pályázat célja: az évforduló apropóján ismerkedjetek meg városunk kitelepítést megelőző világáról, vagy akár saját családotok történetéről. Az emberi sorsok megidézésével reményeink szerint személyesebb, átélhetőbb lesz ez az időben távoli korszak számotokra.

Három kategóriában pályázhattok:

1. kategória: fotópályázat

készíthettek korabeli fotókból plakátot, montázst, lefényképezhettek  a padlásotokon talált „kincseket”, vagy korabeli épületeket összehasonlíthattok a mai kinézetükkel.

 

2. esszé

- feltárhatjátok régi piliscsabai épület múltját a bennük élt család, iparos mesterember történetét.

- feldolgozhatjátok egy kitelepített család történetét, kényszerből történt életforma változását.

- bemutathattok egy helyi mesterséget, vagy Piliscsaba korabeli közösségi életet, egyházi és világi ünnepeit, hagyományait.

 

3. interjú egy kitelepítést átélt személlyel

 Egyénileg vagy maximum 3 fős csapatokban pályázhattok!

 

A pályázat benyújtásának módja: az iskola titkárságán lezárt borítékban adjátok le, ráírva a nevetek és az osztályotokat

A pályázat beadásának határideje: 2016. október 21. (péntek) 14.00 óra

 

A pályaműveket a zsűri külön értékeli az alsó és a felső tagozatban, három-három helyezést hirdetve.

Fő támogatóink:

Emberi erőforrások minisztériuma
Emberi erőforrás támogatáskezelő