Országos Suli-Guru verseny, 2020

Német verseny, Solymár 2020 

A Solymáron 2020. március 6-án megrendezett kistérségi német vers- és prózamondó versenyen Bárány Bendegúz, Darvai Nimród, Décsi Luca, Földesi Lili, Struba Kinga, Szabó Kitti, Zugi-Rácz Rozi képviselték iskolánkat, akik közül a megyei megmérettetésre a negyedik osztályból Mundart kategóriában Födesi Lili, a harmadik osztályból Hochdeutsch kategóriában Bárány Bendegúz jutott tovább! 
Szí­vből gratulálunk mind a hét versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak, Mráz Diánának és Dr. Szegedi Zoltánnak! 

Országos környezetismeret verseny a Budapesti Műszaki Egyetemen

 

Május 27-én vasárnap délelőtt került megrendezésre a Herman Ottó környezetismereti verseny országos döntője a Budapesti Műszaki Egyetemen.

A verseny második fordulóján az ország 292 általános iskolájából 870 harmadikos diák vett részt, közülük 130 diák kapott meghívást a harmadik fordulóra, a döntőre. A mi iskolánkból két, harmadik osztályos tanuló, Bárány Abigél és Horváth Áron vívta ki a részvétel jogát.

Abigél a 9., Áron a 12.helyen végzett! Nagyon büszkék vagyunk rájuk! Köszönjük, hogy képviselték iskolánkat!

Szívből gratulálunk, ezekhez a remek eredményekhez! További tanulmányaikhoz sok sikert kívánunk!

 

Sziporka matematika verseny döntője

A múlt szombaton Bárány Abigél, iskolánk harmadik osztályos tanulója, országos matematika versenyen képviselte iskolánkat Budapesten.

A Sziporka elnevezésű versenyen 150 harmadikos tanuló vett részt. Közülük a három iskolai forduló alapján a legjobb 12 versenyzőt hívták meg az országos döntőbe, amely a László Gyula  Gimnázium és Általános Iskola épületében került megrendezésre. Az ország különböző pontjairól érkeztek diákok, köztük a mi Abigélünk.

Abigél az előkelő 7. helyen végzett!

Nagyon büszkék vagyunk rá! Szívből gratulálunk, ehhez a remek eredményhez.
További tanulmányaihoz sok sikert kívánunk!

 

Szép magyar beszéd verseny

Reményik Sándor

E drága nyelvet porrá ne törjétek,
Ne nyúljon hozzá avatatlanul
Senki: ne szaggassátok szirmait
A rózsafának, mely hóban virul.
Úgy beszéljen ma ki-ki magyarul,
Mintha imádkozna,
Mintha aranyat, tömjént, myrrhát hozna!”

 

A anyanyelv megtartó erejét és különös értékét kisebbségi helyzetben élő költőink számtalanszor megénekelték. Reményik Sándor szavai ma is ráirányítják figyelmünket a szép beszéd fontosságára.
A Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyt évről évre megrendezik, ezzel is rámutatva arra, hogy nyelv nélkül nincs kultúra, kultúra nélkül nincs nyelv, sem nemzet.


Iskolánk diákjai, Darvai Boróka 7. osztályos, és Szaszler Hanna 6. osztályos tanulók a nem túl szép nevű Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában találkoztak a térség többi tanulójával, hogy egy szabadon választott és egy zsűri által kiválasztott szöveg felolvasása során elváljon, ki tud a legszebben, legkifejezőbben olvasni közülük. A modern, rendkívül jól felszerelt iskolában nagy szeretettel fogadták és vendégelték meg a környező településekről érkező diákokat.

A zsűriben színészek és műsorvezetők is helyet foglaltak, és amint ez értékelőbeszédükből kiderült, nagy hangsúlyt fektettek a színészi játékra, vagy ahogy ezt a kereskedelmi csatornák tehetségkutató műsoraiban mondani szokták: „ hogy mennyire jött át”. Valójában ennél fontosabb lenne – ahogy a verseny neve is mutatja – a szép magyar beszéd, a hibátlan kiejtés, a megfelelő hangsúlyozás.


Szaszler Hanna ketegóriájában a 3. helyezést érte el, melyet jó szövegértésének, szép, tiszta kiejtésének, a megfelelő beszédtempójának és hangsúlyozási technikájának köszönhet. Köszönjük Bátorfi Éva tanárnő munkáját, amellyel felkészítette tanítványát a megmérettetésre!

 

Angol nyelvi vizsga 2018 Piliscsaba

Iskolánkban - idén először – a nyolcadik osztályos tanulóknak angol nyelvi vizsga keretében kellett számot adniuk nyelvtudásukról. A vizsga 2018. január 10-én került megrendezésre, egy írásbeli és egy szóbeli részből állt. A 45 perces írásbelin a tanulóknak feleletválasztós illetve szövegértési feladatokat kellett megoldaniuk, a szóbelin pedig egy háromtagú bizottság előtt - 5 tétel közül kellett egyet kifejteniük 5-10 percben, majd spontán kérdésekre válaszolván, beszélgetés során bizonyíthatták a szükséges kompetenciákat. A bizottság három főből állt, beleértve egy külsős – a tanulók számára ismeretlen - angol nyelvtanárt, felkészítvén a gyerekeket arra a vizsgahelyzetre, amikor majd idegen arcok kérik számon tudásukat a középiskolai felvételin illetve az állami nyelvvizsgákon. Köszönjük Hargitai Adrienn Tanárnő részvételét a Tinnyei Kossuth Lajos Általános Iskolából!

A gyerekek minden elvárást felülmúlva teljesítettek annak ellenére, hogy az angol nekik a második idegen nyelv, melyet csak ötödiktől kezdve, kettőről háromra emelkedő heti óraszámban tanultak a német nyelv mellett. Átlageredményük 4,5 lett, tehát –számukra – a vizsga könnyűnek bizonyult annak ellenére, hogy az írásbeli rész a KER szerinti A2, a szóbeli rész pedig B1 szintnek felelt meg. A jövő tanévtől a vizsga szintje emelhető, egyrészt a kimagasló eredmény miatt, másrészt annak tükrében, hogy a felmenő évfolyamok már nem csak ötödik, hanem negyedik osztályban kezdik az angol nyelv tanulását.

Well done class 8!!!

Bátorfi Éva
Angol nyelvtanár

Német verseny

A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolát idén Balogh Panna, Károlyházi Csenge és Ruskó Zsófia képviselte a pilisvörösvári Schiller Gimnázium hagyományos német versenyén.

Az alábbiakban Balogh Panna 8. osztályos tanuló beszámolóját közöljük:

Izgalmas, érdekes eseménynek voltunk részesei nemrégiben. Részt vettünk a Schiller versenyen, amire sokat készültünk és tanultunk. A versenyre kísérőtanárunkkal mentünk. Mikor megérkeztünk, kedvesen fogadtak minket. A verseny egy egyéni német feladatsorral kezdődött, amire 45 percet kaptunk, hogy elvégezzünk. Az első 6 ember, aki legjobbra írta meg, az automatikus felvételt nyert a Schillerbe.

Miután befejeztük a verseny első részét, egy kis szünetet tartottak, amíg tudtunk enni, inni a sok finomságból, amit nekünk készítettek ki. A szünet után következett a verseny második része, ahol már csapatként dolgoztunk. Nagyon izgalmas feladatok voltak, még rajzolnunk is kellet, és térképet is használtunk a feladatok megoldásához. Amikor mindenki befejezte, várnunk kellett egy keveset az eredményhirdetésig. Addig mindhárman nagyon izgultunk és reméltük, hogy elérünk valamilyen jó helyezést. Így is lett!

Német verseny

A csapatversenyben harmadikok lettünk. Az egyéniben pedig Zsófi 6. lett, így felvételt nyert. Nagyon boldogok voltunk! Úgy gondolom, a verseny során sok új dolgot tanultunk és örülünk, hogy részt vehettünk benne!

 

Diákolimpia: A legjobb 2006-os leány tőröző 2007-ben született!

Molnár Emma Közel 1000 fiatal vívó gyűlt össze Budapesten a BOK csarnokban, hogy eldöntsék, idén kik lesznek az idei diákolimpiai bajnokok. Az esztergomi Szent György Vívó Egyesület versenyzőiből is sokan pástra léptek iskolájuk színeiben.

A legjobb eredményt Molnár Emma érte el (Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola), aki a II. korosztályban, a 2006-os születésű leány tőrözők közt indult a versenyen. Emma a legtöbb indulónál egy évvel fiatalabb, 2007-ben született. Ennek ellenére sorra jobbnak bizonyult ellenfeleinél. Felkészültségét mutatja, hogy a direkt kieséses táblán az első ellenfele egyetlen tust sem tudott adni neki, 10:0-ra győzött.

A további asszókban is magabiztos vívással győzött, és a döntőbe került. A döntő izgalmasan alakult, hódmezővásárhelyi ellenfele rutinosabb vívó volt, felváltva szerezték meg a vezetést. A végén, 9:9-es állásnál azonban Emma korát meghazudtoló nyugalommal indított támadást és szerezte meg a végső győzelmet.

Nem ez az első szép eredménye ennek a fiatal vívónőnek. A versenyzést februárban kezdte, de a szeptember óta tartó idény ranglistáján máris a 6. helyen van a 2006-ban született tőröző lányok közt.

 

Angol verseny 2015, Pilisszentiván

2015. december 4-én a Pilisi Angolosok Klubja újabb angol versenyt hirdetett tekintettel a tavaszi - szintén általuk szervezett – program sikerére.

A rendezvényre a tizenegy környező pilisi általános iskolából egy-egy négy fős csapatot vártak. Iskolánkat idén a hetedik osztályosok képviselték :

Balogh Kitti, Katona Noémi, Kohlhoffer Katalin, Gáspár Botond, akik pillanatnyilag a felső tagozaton angol nyelvből a legkiemelkedőbben teljesítő diákok, ami annak is köszönhető, hogy ők már nagyobb óraszámban tanulják az angolt. A verseny, melyben ötödik helyen végeztünk, a Pilisszentiváni Általános Iskolában került megrendezésre. Változatos, több készséget érintő, előzetes felkészülést igénylő feladatok vártak ránk, melyekre célirányosan készültünk előre megadott anyagokból.

A részt vevő diákok dicséretet érdemelnek, elsősorban szorgalmukért, másodsorban azért, mert német nemzetiségi iskola tanulóiként angol tagozatos diákokkal vették fel a versenyt és álltak szépen helyt.

Nagyon jól éreztük magunkat, legközelebb is megyünk!

 

Hegyikerékpár (MTB) Diákolimpia

Hegyikerékpár (MTB) Diákolimpia területi döntő

Egyszer volt hol nem volt... a Hegyikerékpár (MTB) Diákolimpia területi döntője Csömörön (2015.04.25-én szombaton), amelyen 3 Hauckos derék ifjú diák indult és mindhárman éremmel tértek haza.

A verseny ügyességi feladatokból és terepen történő kerékpározásból állt.

Csire Balázs és Kék Tamás 1. osztályos tanulók U9 kategóriában, Kék András 2.osztályos tanuló U11 kategóriában indult. Mindhárman derekasan küzdöttek és az alábbi eredményeket érték el:
Csire Balázs 1. hely (U9)
Kék Tamás 2. hely (U9)
Kék András 2. hely (U11)
Ezzel mindhárman automatikusan indulási jogot szereztek az Országos Diákolimpia döntőjére (Veszprém, Június 6).

Mindannyiuknak kitartást és további szép eredményeket kívánunk!

 

Kisvakond verseny

A Kisvakond Vágta nevű matematika verseny országos döntőjében vett részt a 2.b osztály 4 fős csapata (Szolomaier Bence, Ruskó Vince, Károlyházy Réka, Maróti Patrik). A „Számok bandája” két napon át versengett Nyíregyházán, ahol a feladatokon kívül szórakoztató programokban is részük lehetett.

 

Büszkeségünk...

2015. április 11-én, szombaton Kohlhoffer Katalin 6. osztályos tanulónk Budapesten az UTE csarnokban megrendezett Wadokai Országos Karate Bajnokságon I. helyezést ért el, ezért októberben, Luxemburgban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon Wado stílusban képviseli majd hazánkat.

Kati a 12-13 évesek korosztályában versenyez. Heti négy alkalommal másfél órában edz szorgalmasan, Piliscsabán. Az edzések mellett tanulmányaiban is derekasan helyt áll.  Felkészítő edzője Kumite-ben (harc ,küzdelem) Molnár Tamás, Kata-ban (formagyakorlatok) Szűk Melinda. Kati a Kumite gyakorlatokat kedveli jobban. A szombati országos versenyen Kata-ban (3 fordulós) összesített II. helyezést ért el tanulónk, míg Kumite-ben (3 fordulós) összesítésben I. helyezést ért el.

Diákunk fegyelmezett sportoló lévén ügyességét, jó verekedő képességét, technikáját csak az edzések és versenyek alkalmával használja.  

Büszkék vagyunk tanítványunkra! További jó felkészülést és jó szereplést kívánunk az EB-n neki és felkészítő edzőinek is.

 

Mountain-bike Diákolimpia

Április 12-én, Nagykovácsiban került megrendezésre mountain-bike szakágban, az Országos Diákolimpia területi döntője, melyen a Hauck is képviseltette magát.  Iskolánk csapatát erősítette egy leendő első osztályos, illetve egy egyébként Pilisvörösvárra járó diák is. Összesen hatan indultak a versenyen, amely verőfényes napsütésben, gyönyörű környezetben zajlott. Az ügyességi versenyeket követték a terepen megrendezett gyorsasági futamok, amelyek igazi versenyhangulatot teremtettek.  A kis versenyzők nagy bátorsággal és kitartással tekertek, elismerés illeti mindannyiukat.

Büszkén elmondhatjuk, hogy diákjaink kiváló eredményekkel végeztek és hárman is bejutottak az Országos Diákolimpia döntőjébe.

Eredmények:

U9 (fiú):               Zsoldos Benedek            3. helyezett

U9 (fiú):               Kék Tamás                    7. helyezett

U11 (lány)           Kohlhoffer Tímea            1. helyezett

U11 (fiú)              Ruskó Vince                   3. helyezett

U11 (fiú)              Széles Benedek              5. helyezett

U11 (fiú)              Kék András                    11. helyezett

Minden indulónak gratulálunk a lelkes versenyzésért és elért eredményekért!

 

Versenyek a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában

A február nem csak a farsangi mulatságok ideje, hanem hagyományosan ekkor zajlanak a tanulmányi versenyek is. Február 11-én megtartottuk a német vers- és prózamondó versenyünket. A tanulók a tanáraik segítségével kiválasztott verseket lelkiismeretesen megtanulták. A zsűri a szöveghűséget és a szép kiejtést tartotta a legfőbb szempontnak. Az alsó tagozatosok közül a harmadik osztályos Mező Csaba szavalatát találták a legjobbnak, ő lett az első helyezett. A második helyezett a negyedik osztályos Hadnagy Ádám, a harmadik Fábián Panna, második osztályos tanuló lett.
Felső tagozaton első helyezést ért el Ruskó Zsófia ötödik osztályos tanuló, második Katona Noémi hatodik osztályos, harmadik Pintér Lilla ötödik osztályos tanuló lett.

A pilisszentiváni területi versenyre továbbjutóknak sok sikert kívánunk!

A Kazinczy Ferencről elnevezett verseny a szép, magyaros kiejtés, a kifejező felolvasás fontosságárra hívja fel a figyelmet. A házi forduló győztese Hadnagy Ádám lett, de dobogós helyet ért el a negyedik osztályos Szűcs András és a harmadik osztályos Szaszler Viktória Hanna.

Hadnagy Ádám felolvasását a pilisvörösvári területi verseny zsűrije is korcsoportjában a legjobbnak találta, gratulálunk az első helyezésért!