Szüreti felvonulás – 2012. október 06.

Szüreti felvonulásA Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete és Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata szeretettel várta a falu apraja-nagyját hagyományos szüreti felvonulásán, amely nem pusztán hagyományőrzés, hanem igazi, élő hagyomány, hiszen a szervezők jóvoltából immár 20. alkalommal vonultak végig a feldíszített lovaskocsik, traktorok, kocsik a színes, sváb népviseletbe vagy ünneplőbe öltözött sokasággal megpakolva településünk utcáin. Erre az alkalomra Piliscsaba mindhárom testvérvárosából érkeztek vendégek, így az olasz,a német és a szlovák küldöttség is ízelítőt kapott a szüreti mulatságunkból.

A felvonulókat, mint eddig minden évben a megállók alkalmával utcák közösségei, baráti társaságok látták vendégül. A menet az Uradalmi Ház előtt gyülekezett, itt díszítették a kocsikat,és a Kulturális Egyesület valamint a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola szülői közössége süteménnyel, borral kedveskedett a mintegy 500 vonulóknak, vendégeknek, résztvevőknek. Az iskola diákjai sváb táncokkal szerepeltek, majd a hagyományokhoz híven a Kisbíró beszéde után a Bíró és az ifjú Bíróné hintóját és a zenekart követve megindult a vidám szüreti felvonulás. Az Új utcában a Kretz család, majd Bella Attila és barátai, a Deák Ferenc utcában Bartha Miklós és barátai, valamint a Szent László utcában Priegl Sándor és baráti társasága kínálta az ünneplő sokaságot, elfogyasztva rengeteg süteményt, zsíros kenyeret, bort a felnőtteknek, üdítőt a gyermekeknek! Köszönjük mindannyiuk segítségét, kedvességét hogy a jó hangulatról, az igazi, baráti vendéglátásról gondoskodtak!

A felvonulás a Sportcsarnoknál ért véget, és ugyan itt folytatódott a mulatság a szüreti bállal, melyet a hagyományos, sváb népviseletbe öltözött Bíró és Bíróné tánca nyitott meg. Testvérvárosaik képviselőit, vendégeinket Gáspár Csaba polgármester úr köszöntötte, és Erdélyi Gyöngyi piliscsabai festőművésznő egy-egy, erre az ünnepi alkalomra készített, a testvérvárosok polgármestereit ábrázoló portréját nyújtotta át.

A bálon az Ungardeutsche Jungs zenekar zenélt, gondoskodott a felhőtlen szórakoztatásról, csábította táncra hajnalig a mulatozókat. A Kolibri táncstúdió tehetséges, profi táncosai, lendületes bemutatói pedig még a kevésbé táncoslábúakat is magukkal ragadták.

Köszönjük a támogatóknak, felvonulóknak, segítőknek, mindenkinek, aki a 20. felvonulás és a bál sikeréhez hozzájárult. Visszavárunk jövőre is mindenkit Piliscsaba 21. szüreti mulatságára, ifjakat és éltesebbeket, betelepülteket és tősgyökereseket!

Bőhm Krisztina

Az összes cikk