Kísérleti bemutató a Hauck Iskolában

A Hauck János Német Nemzetiségi Iskola meghívta az ELMŰ-ÉMÁSZ megújult edukációs programja  "Zöldjárat, energia a holnapért" című előadását.

A program elődjével három éve találkoztak az iskola tanulói, akkor „Fizibusz” néven más,- energiával kapcsolatos - kísérletek szerepeltek a programban. Nagy tetszést aratott az akkori előadás, ezért jelentkezett iskolánk a megújult programra is. Fizika tanárként hasznosnak tartom, hogy a tanulóink olyan érdekes kísérleteket is láthatnak, amelyek bemutatására órai keretben nincs lehetőség.

Aktív előadás is lelkes résztvevőkkel zajlott:

„Nagyon érdekes kísérleteket láttunk. Nekem a legjobban a hidrogénnel hajtott kisautó tetszett. Nagyon örülnék, ha máskor is láthatnék ilyen kísérleteket!”

(Slominszky Viktor, 7. osztály)

„Számomra a legérdekesebb az utolsó kísérlet volt, amikor a nagyon hidegre hűtött folyékony halmazállapotú anyagba forró vizet töltött az előadó, és hatalmas gőzfelhő lett egy pukkanás kíséretében. „

(Gáspár Botond, 7. osztály)

„Klassz volt, amikor elmélyítette a hangját. (kén-hexafluorid gáz belégzésével). Legjobban mégis a robbanásos kísérlet tetszett. Nagyon megijedtem!”

(Bálint Boglárka, 8. osztály)


„ Nagyon tetszett az előadás. Az egész műsort nagyon jól adta elő az a bácsi, igyekezett, hogy a kisebb tanulók is megértsék a lényeget. Tetszett, amikor folyékony nitrogént öntött a palackba, majd 10 perc múlva a palack egyenesen a falnak csapódott. Sikeres produkció volt!”

(Balog Sándor. 8. osztály)


„Úgy volt az egész, hogy a bácsi hungarocellből készített egy edényszerűséget, azután beletöltött egy fél liter nitrogént. Ezt követően vizet melegített egy vízforralóban, utána pedig beletöltötte a forró vizet az edénybe. És igen, egyszer csak duuuuuurrrrr, az egész udvar megtelt gőzzel, úgyhogy senki nem látott semmit.”

(Ruskó Vince 3/b.)


„ Jók voltak a kísérletek, figyelemfelkeltő és vicces az előadás. A tudnivalókat úgy mondta el, hogy ne legyen unalmas. A legjobb kísérlet a folyékony nitrogén felhasználásával a kiröpített dugó volt.”

(Szlovák Krisztina, 8 oszt.)

 

Az összes cikk