A Szekszárdi Német Színház Schneekönigin – Hókirálynő előadása Piliscsabán

Hans Christian Andersen klasszikus, német nyelven bemutatott meséjét, vidám, szórakoztató köntösben izgulhatta végig a Szekszárdi Német Színház előadásában több, mint 150 kisdiák a piliscsabai, a perbáli és a zsámbéki német nemzetiségi általános iskolákból 2013. május 07-én. Az előadás igazi siker volt, hiszen a kiváló színészi játék, a megjelenített vidám karakterek, az ötletes jelmezek segítették a mese német szövegének figyelemmel kísérését, így azok a kisdiákok is élvezhették, követhették az előadást, akik csak most kezdték a német nyelv tanulását.

Gerda és Kay története a szeretet örök hatalmáról szól. Kayt elrabolja a gonosz Hókirálynő, és addig tarja fogva palotájában, ameddig a kisfiú meg nem old egy szókirakós feladatot. Gerda egy szál magában, mezítláb, de hittel teli szívvel indult Kay keresésére. Egy gyenge kislány, akinek a hatalma, amellyel a gonosz ellen indul, csupán a jó szívéből és az ártatlan lelkéből áll. Mikor viszontagságos útja után megtalálja kedves pajtását, az örömtől sírva fakad, könnyei kimossák Kay szívéből a gonosz szilánkot, amely megfagyasztotta a lelkét és a szívét. Együtt már megfejthetik a Hókirálynő feladványát – Örökkévalóság, hiszen a szeretet örök!

„Gerda és Kay ott ültek egymás mellett, felnőttek s mégis gyermekek,
gyermekek a szívük mélyén. Nyár volt, verőfényes, gyönyörű nyár.”

A német nyelvű kulturális események, így a színházi előadások is fontos elemei a nemzetiségi iskolák oktatási programjának, hiszen aktívan egészítik ki és támogatják az iskolai nyelvtanulást és a német kultúra minél szélesebb megismerését.

Köszönet és elismerés mindenkinek, aki segítette az előadás létrejöttét, különösen Pokrócz Enikőnek, színházi szakembernek, drámapedagógusnak.

Az előadás a piliscsabai Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola alapítványának, a Deutsche Schule Piliscsaba Alapítványnak és az iskola fenntartójának, a Piliscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően jöhetett létre.

Bőhm Krisztina kulturális referens
A fényképek a színház engedélyével készültek

Az összes cikk