A leendő elsős tanítónő

Majnekné Hajdu Ildikó vagyok. Pilisvörösváron élek férjemmel és kislányommal. 2001-ben kezdtem el dolgozni a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolában. Jelenleg a negyedik osztály osztályfőnöke vagyok, és az ötödik osztályban matematikát tanítok.

Célom, hogy a tudást átadjam tanulóimnak, emellett természetesen a tanulók személyiségfejlődésére is nagy hangsúlyt kell fordítanom, tudatos értékválasztásra ösztönözve őket. Hat-hét éves korukban a gyerekek, mint csiszolatlan gyémántok lépik át az iskola küszöbét. Szemükben ég a tudásvágy. Nekem, mint tanítónak a feladatom a tanulás megszerettetése, a helyes értékrend kialakítása, mely végigkíséri őket a későbbi évek folyamán. Szeretném, ha az alsó tagozat elvégzése után a tanulóim biztos tudással, kiegyensúlyozottan, magabiztosan lépnének felső tagozatba.

A gyermek kíváncsi, tudáséhes. Legfontosabb vágya, hogy megtanuljon olvasni. A betűk világát Meixner Ildikó Játékház tankönyvcsaládjának segítségével fogjuk megismerni. Meixner Ildikó módszere egy diszlexia-megelőző módszer, amely amellett, hogy játékos, színes és érdekes, lehetőséget ad a szókincsbővítés, az értő olvasás elsajátítására. A módszer szótagolva tanítja az olvasást, melynek jótékony hatását később, a helyesírás fejlesztésénél is meg fogjuk tapasztalni.

Tudom, hogy a nagycsoportos gyerekek a szüleikkel együtt izgalommal, kíváncsisággal és némi szorongással várják az iskolakezdést. Igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az óvodából iskolába való átmenet. Olyan derűs, nyugodt légkört szeretnénk kialakítani, ahová szívesen jönnek a gyerekek, jól érzik magukat, barátokra találnak.

A tanítás sok-sok türelem, szeretet és megértés. Hiszem, hogy hárman kellünk egy gyermek sikeres iskolai életéhez. Akkor dolgozunk a leghatékonyabban, ha hárman - gyermek, szülő, tanító - összefogunk. Ebben a munkában számítok a kedves szülők együttműködésére.

Sok szeretettel várom az új kisdiákok jelentkezését iskolánkba a 2020/2021-es tanévre.


A mi tanító nénink

            Már négy év telt el az első találkozás óta. Sok kérdés merült fel bennem, mint általában a szülőkben az iskolaválasztás előtt. Ruskó András igazgató úr tartott egy tájékoztatót és utána lehetőséget adott a kérdezésre. Éltem a lehetőséggel és megkérdeztem tőle: milyen embernek tartja Majnekné Hajdu Ildikó tanítónőt? Kissé váratlanul érte a kérdésem, amelyre aztán pár mondattal válaszolt. Ezúttal szeretnék ennél részletesebb leírást adni „Ildikó néniről”, összefoglalva a jelenlegi 4. osztályos szülők véleményét.

            Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a hat éves gyermekünknek nem iskolát, hanem tanító nénit kell választani. Egyetértek ezzel az állítással, mert a kicsik számára a legfontosabb, hogy olyan emberrel legyenek, akit szeretnek, akivel jó együtt lenni és aki egy érdekes, új világot nyit meg előttük.

            Ildikó néni nagyon hamar belopta magát a gyerekek szívébe, de ennél többet is elért: tisztelettel és bizalommal fordulnak felé. Bármilyen gond merül fel, elsőként hozzá fordulnak, neki mondják el. Kedves és megértő, odafigyel a gyerekek lelkére. Ismeri minden kis rezdülésüket, tud minden csínytevésükről. Elfogadja a gyerekek különbözőségét és segíti őket abban, hogy megtalálják az erősségeiket és sikerélményben legyen részük. Nála mindenki minden egyes nap esélyt kap arra, hogy a legjobb legyen.

            Ildikó néni nagy hangsúlyt fektet az összetartó, jó osztályközösség kialakítására. Ehhez szükséges a szülőkkel való aktív kapcsolattartás is. Mi, szülők bátran fordulhatunk felé kérdéseinkkel, problémáinkkal. Őszinte ember, aki szívvel-lélekkel a hivatásának él, a kötelezőkön túl egy kicsit az életre is neveli a gyerekeket. Ilyen volt például amikor a tanító néni sugallatára kedves kis üzeneteket találtunk, amit a gyerekek írtak és rejtettek el Karácsony előtt. Kompromisszum kész, következetes és az osztályban esetlegesen felmerülő problémákat hatékonyan oldja meg. Számomra nagyon szimpatikus volt, hogy egy-egy esetet, ami nagy visszhangot váltott ki az osztályban, a gyerekekkel közösen, velük megbeszélve oldott meg.

            Milyen egy tanóra Ildikó nénivel? Ezt többször is megtapasztalhattuk a nyílt napokon. Kedves és nyugodt, figyelmes, igyekszik minden gyereknek lehetőséget adni a megszólalásra. A félénkebb diákokat bátorítja, a lemaradókat észreveszi és feltűnés nélkül segít nekik. Persze szükség van fegyelmezésre, hisz a gyerekek mindig mindent azonnal mondanának, előfordul, hogy pillanatok alatt hangzavar lesz a teremben. Hogy miként oldotta ezt meg Ildikó néni? Emlékszem, hogy meglepődtem, amikor a nyílt órán tanúja voltam ennek: sok zsibongó gyerek és a tanító néni felteszi a jobb kezét, nem szól egy szót se, aztán a kisdiákok elcsendesednek, aki nem vette észre a jelet, arra a többiek rászólnak. Így zavartalanul folytatódik a tanóra.

            Azt hiszem a leghitelesebben mégiscsak a gyerekek tudnának nyilatkozni Ildikó néniről. Így válogatás nélkül álljon itt pár gondolat, amit a gyerekek mondtak az ő „kedvenc tanító nénijükről”:

„kedves, megértő, barátságos, segítőkész, bátorító, figyelmes, humoros, okos, igazságos, szép, nagyon szerethető, példaképnek tekintem, jól tanít”. Szintén beszédes a következő idézet: „egyszerűen ő a világ legjobb tanító nénije”.

 A szülők véleményét összefoglalta: Simon Zsuzsanna

Közzétéve: 2020-03-25 13:25:59

Az összes hír