Egész napos oktatási forma

Egész napos oktatási formaAz egész napos oktatási- nevelési forma megoldást nyújthat az óvoda és az iskola közötti átmenet problémáinak enyhítésére. Ez a szervezési mód sok felvetődő gondra biztosít megnyugtató megoldást.

Mik az előnyei ennek az oktatási formának?

Pedagógiai előnyei: A napi időbeosztás jobban megfelel a tanulók életkori sajátosságainak. A délelőtt és a délután folyamán is tartanánk tanítási órákat, s közötte a szabadidő eltöltésének számtalan lehetősége biztosított a gyerekeknek. Természetesen a feladatok közé tartozik a házi feladat elkészítése, ami kb. 20 percet vesz igénybe, délelőtt és délután. Ezen kívül ebéd, játék, olvasás, bábozás, sportfoglalkozás, különböző szakkörökön való részvétel is tartozhat a programok közé. A tevékenységek megválasztása mindig a lehetőségek függvényében valósulhatna meg. A nap folyamán, mivel a tanítás és a szabadidő váltja egymást, egyenletesebb a tanulók terhelése. Több lehetőség nyílik a tanulókkal való beszélgetésre, az egyéni élmények meghallgatására, a játék közbeni megfigyelésre, különböző nevelési helyzetek elemzésére.

A tanítók között a felelősség megosztás kiegyensúlyozottabb, hiszen mindkét pedagógus tanít és "napközizik" is. A házi feladatot az adott tantárgyból a tárgyat tanító pedagógus végezteti, ami nagyon sok előnnyel jár, hiszen a tanító azonnal visszajelzést kap az elsajátítás mértékéről, az esetleges hibákról, és ezek alapján azonnal korrigálhat. Mindkét tanító látja a gyermeket az irányított és az önálló tanulás folyamatában, megfigyelheti szabadidőben a társai között, látja a különböző szabadidős foglalkozásokon, így a nevelés is lényegesen hatékonyabb lehet. Reggel, a tanítás megkezdése előtt, lehetőség van beszélgetésre, a napi gondok felvetésére. Ez azért is fontos, mert a ki nem beszélt problémák gátolják a tanulót figyelmének összpontosításában. A gyermek hét közben nem szükséges, hogy hazavigyék a táskáját, ami főleg az első, osztályban a táska súlyát tekintve igencsak kedvező.